Запазваме лидерски позиции в производството на лавандулово масло

0

„Страната ни се утвърди като лидер в производството на лавандулово масло в света. Около 80-85 % от произведеното масло намира добър международен прием, както в страните от ЕС, така и в трети страни. Това каза зам.-министърът на земеделието доц. д-р Янко Иванов в София по време на конференция на почетните консули на Република България.

Вътреобщностните доставки на българско лавандулово масло за Франция за поредна година са с най-голямо количествено и стойностно изражение, допълни зам.-министърът. През 2018 г. на френския пазар са реализирани почти 50% от целия експорт от този продукт.

Аграрното министерство трябва да се намеси в ценовата политика по отношение на маслото, защото ще се получи същата ситуация както с розовото масло, коментира във Facebook общинската съветничка от Нова Загора Бояна Гидикова. “Разходите за създаване и отглеждане на насажденията не са никак малки за производителите, а цената на маслото в година като тази е смешна – 70-80 лв за кг масло.

Разсадопроизводството е оставено без абсолютно никакъв контрол, което води в много случаи и до влошено качество на крайния продукт. Необходимо е създаване на цялостна политика от страна на държавата не само за лавандулата, а и за останалите етерично маслени култури като жълт смил, маточина, бял равнец и т.н., които заемат доста големи площи в страната ни”, допълва Гидикова.

МЗХГ среща консули

Доц. Иванов представи българското земеделие пред почетните консули

България предоставя огромни възможности и потенциал за отглеждане на био зеленчуци и плодове с уникален вкус, посочи доц. Иванов По думите му, през 2018 г. стойността на експортираната продукция от зърнено-житни култури превишава 1 млрд. щ. д. и формира 25% от общия износ на земеделски продукти от България.

„Сектор „Мляко и млечни продукти“ заема водещо място в селското стопанство на България и неговият принос към икономиката е от съществено значение. От произведените български сирена се изнася средно около 1/3 от годишното производство. Износът на сирена и извара в стойностно изражение през 2018 г. достига над 96 млн. щатски долара с обем от 23 232 тона. Основни експортни дестинации са страните от ЕС – Гърция, Румъния, Германия. В трети страни добър прием българското сирене намира в САЩ, Ливан, Австралия и Ирак“, каза още той.

Доц. Иванов посочи, че политиката на Министерство на земеделието, храните и горите е експортно ориентирана и насочена към развитие на стокообмена със страни както от Европейския съюз, така и с трети страни. Той отбеляза, че страната ни е със стабилни макроикономически показатели. По думите му, сред основните двигатели на растежа е именно аграрният сектор. Зам.-министърът допълни, че почетните консули могат да допринесат за пълноценна подкрепа на българския селскостопански бизнес.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close