Вкуси България със SlowTours.bg

Българските ферми за спирулина – нова мода или храна за бъдещето?

1

Синьо-зеленото водорасло спирулина, което е ценена хранителна добавка заради високото си съдържание на протеин, става все по-популярно и в България. Пред последните няколко години на различни места у нас бяха построени ферми за култивиране на спирулина, част от които подкрепени с инвестиции от програма “Рибарство”.

Спирулина се култивира заради високото съдържание на протеин

Но дали става дума за нова мода в здравословното хранене или за устойчиво производство на продукт, алтернативен на месото? Известно под научното си наименование Spirulina arthrospira platensis, това микроводорасло от семейство цианобактерии е микроскопична бактерия, която расте естествено в сладководните езера в тропическите региони на Азия и Африка.

Напоследък обаче то се култивира заради високото съдържание на протеини и е много популярно във Франция, където населението консумира близо 400 тона микроводорасли годишно, според проучване на Darwin Nutrition и Френската федерация по спирулина (FSF). „Спирулината е храна с високо хранително съдържание. Богата  е на витамини, минерали, микроелементи и мастни киселини. Преди всичко това е важен източник на протеини “, коментира пред Euractiv диетологът Арно Кокаул.

СЗО работи за използването на спирулина за справяне с недохранването

През 2003 г. Световната здравна организация създаде междуправителствената институция IIMSAM, популяризираща използването на микроводорасли Spirulina срещу недохранването. Оттогава ООН и неправителствени организации като Червения кръст имат мисии за подпомагане на производството на храни, базирани на тези микроводорасли.

НАСА и Европейската космическа агенция също проявяват интерес и обявяват, че искат да култивират спирулина по време на космически мисии. Не е изненадващо, че компаниите и правителствата се интересуват от спирулина, предвид високото й хранително съдържание, което я прави водеща храна в случай на хранителни дефицити.

Спирулината е с висока хранителна стойност заради витамините и минералите

Освен протеини, спирулината съдържа и множество антиоксиданти, които подобряват нашия имунитет и устойчивост към инфекции, отбелязва Арно Кокаул. Водораслото се смята за суперхрана, която съдържа високи нива на бета каротин, желязо, цинк, манган, витамин В12, витамин Е, мед и селен. Така спирулината помага срещу умората, намалява апетита, подобрява работата на червата, потушава алергични реакции, а и се смята, че защитава от някои видове рак.

Спирулината, според FSF, изисква средно 10 пъти по-малко вода от която и да е друга култура, 20 пъти по-малко от зърнените култури и сто пъти по-малко от водата, необходима в животновъдството. В същото време, добивите от протеин на хектар са много по-високи – от хектар спирулина се добива между 30 и 50 тона протеин, докато от соевите култури добивът е само 2,5 тона. Спирулината е полезна и за околната среда, тъй като е способна на фотосинтеза. Тя улавя въглероден диоксид (CO2) и освобождава кислород (O2).

Спирулината е полезна и за околната среда, тъй като е способна на фотосинтеза

Но повечето количества спирулина, консумирани в Европа, се внасят от трети страни, особено от Китай, Индия и САЩ. В България също отдавна се внася спирулина на различни производители, затова ще разчитаме на качеството на собствен продукт, за да се справим с конкуренцията, заявяват пред Investor.bg представители от фирма “Меджик роуз” ООД. Преди пет години дружеството инвестира в района на Пазарджик в предприятие за производство на спирулина след преработка на биомаса от водорасли. Общият размер на инвестицията е близо 1,5 млн. лв., като 60% от тях са бевзъзмездна финансова помощ по програма “Рибарство”.

През 2018 г. “Алгае България” също стартира проект за изграждане на модерна ферма за водорасли в с. Зимница, общ. Мъглиж. Проектът е на стойност 1,68 милиона лева, 50% от които са финансова подкрепа от ОП “Програма за морско дело и рибарство” 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за за морско дело и рибарство. Като цяло през последните шест години фермите за водорасли и спирулина станаха хит у нас. Голяма част от изготвените проекти се намират в населените места край река Дунав, отчитат от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Българската наука и бизнес обръща все повече поглед към спирулината

Българската наука също е обърнала поглед към синьозелената спирулина – направено е успешно размножаване на материал в лабораториите на Института по физиология на растенията и генетика към БАН. Преди да стигне до промишлените басейни, водораслото се отглежда стерилно в лаборатории като монокултура. Счита се за изключително чист продукт, който умира в замърсени води, казва пред БНТ проф.Георги Петков, ръководител направление “Експериментална алгология” в Института по физиология на растенията и генетика към БАН.

Някои наши учени експериментират и с влагане на спирулината в храни. Асистент Илиана Лазова от Института по криобиология и хранителни технологии разработи диетичен десерт линцер “Спирулина” с 30% от антиоксиданта фикоцианин. Сладкишът е създаден на основата на оризово брашно и сух екстракт от синьозеленото водорасло и бе отличен с награда на Международната изложба “АГРА” в Пловдивския панаир.

Интересът към отглеждане на спирулина расте в цяла Европа

Към родното производство вече има интерес както от европейски страни, така и от традиционни производители на спирулина като Русия, Япония и Китай, но интересът към култивиране на спирулина расте в цяла Европа. Ако през 2014 г. във Франция, например, площите с водораслото са били 30 000 m², през 2018 г. вече надхвърлят 61 000 m².

Преди две седмици Националното събрание на Франция обсъди своята “Национална стратегия за растителните протеини за храненето на човека и животните”, която може да помогне в борбата с недохранването. Френският президент Еманюел Макрон отдавна лансира идеята за развитие на производството на растителни протеини в страната. През септември 2020 г., френското правителство обяви, че планира да отпусне 100 милиона евро за развитие на производството на растителни протеини в страната.

Споделете.

1 коментар

  1. Владимир Александров on

    Всичко това е добре, но… най-добрият източник на протеини у нас в България, тук за нас си остават червените вкусни меса.
    Така е от хилядолетия и нека така да си остане!!! Не ни внушавайте глупости!Разните водорасли са за народите, които са около океана.

Коментирайте

Close