Вкуси България със SlowTours.bg

Защо в България почти никой не произвежда истински шипков мармалад?

0

Да се намери истински шипков мармалад в България е почти невъзможно. В това е убеден Андрей Андреев от родопското село Момчиловци, който прави мармалад от шипки по традиционна технология.

Мурсалски чай Андрей Андреев

Андрей Андреев

“Дали се продава легално на пазара автентичен шипков мармалад, ще разберете като се опитате да намерите професионални машини, които са нужни за производството му. Опитайте се да потърсите машина за отделяне на семките от шипковото пюре. Да, ще ви предложат пасир машина за смилане и отделяне костилките от череши, сливи и праскови, като просто ви пробутат сито с по-малки отвори и толкова.

Единственият, който ми показа, че разбира от технологии в това отношение бе българин, работещ от 20 години в немска компания. Когато го запитах за машина за пасиране и отделяне на семките от шипки, господинът заяви, че за толкова време имат само 3-4 поръчкови изпълнения за цяла Европа.

След това се опитайте да намерите уред за автоматизирано отделяне на власинките в шипковото пюре. След сагата, в която ще се забъркате, си задайте въпроса как на пазара се предлага толкова шипков мармалад (говоря за този във веригите), при положение, че почти никъде няма необходимата техника за производство на автентичен мармалад от шипки. Затова едно от малкото места, откъдето можете да се снабдите с нещо истинско, са малките производители, които държавата третира като свой враг”, пише Андреев в профила си в социалната мрежа Facebook.

Шипки

Шипките са богати на витамини и минерали

Той припомня, че много малки производители са принудени да работят в сивия сектор, просто защото е непосилно да се справят с множеството регулации и тежки изисквания към тях, като към малки предприятия. “Докато дейности от сорта на това, да оползотворяваш тръни и диворастящи храсти така, че да получиш краен продукт, се третират като сива икономика и престъпност, пренасящите във времето едни почти забравени технологии на приготвяне и вкусове, ще си останат “престъпници”!

Шипков мармалад

Шипковият мармалад се изварява на бавен огън

При това с чиста съвест, защото ако трябва да избират между легализирания буламач, състоящ се от ябълково пюре, захар, оцветител, шипкова есенция и консерванти и между нелегално приготвен продукт, съдържащ нищо друго освен пюре от шипки и захар, то със сигурност залагат на второто”, посочва Андреев.

Той разказва и за горчивия си опит със специалист, към когото се обърнал за съвет как да произвежда шипков мармалад. Техноложката го посъветвала да добавя желиращи агенти, за да съкрати времето за консервиране. “На боровинката й трябвали 7 минути термична обработка, на ягодата 5 и прочее, при което я прекъснах и казах, че моите сладка са автентични и в тях освен добре подбран плод и бяла, кристална захар, друго няма.

Сега навярно ще се затвърди усещането от по-горния ми коментар, че на пазара няма нищо автентично, първо заради липсата на определено техника и пособия, и второ, заради това, че хората, пишещи правилата, не знаят какво значи това “автентично”, допълва Андрей Андреев.

Споделете.

Коментирайте

Close