Земеделка на 26 г. създаде ферма за Унгарска мангалица

0

Красивата унгарка Зока Фокете завършва хранителни науки и създава собствена ферма за унгарската порода свине Мангалица. С финансиране от ЕС Зока прави стопанство, в което да отглежда прасета, зеленчуци и различни култури и да произвежда собствени продукти от Мангалица. Само на 26 години тя решава да напусне живота си в Будапеща, където работи в мултинационална компания. Успешно кандидатства за безвъзмездна помощ за млади земеделски стопани и с подпомагането създава собствена ферма близо до родния си град Хайдубешормени в селските райони на Унгария. Оттогава не е погледнала назад.

Детската мечта на Зока Фокете е да развъжда свинете Мангалица – традиционна унгарска порода с вълна като на овце. Първоначално започва с 20 свине майки, но днес има над 40 майки и почти 350 прасета. Храни ги с храна, отгледана в стопанство, а от месото произвежда колбаси и месни продукти, които печелят много награди. Продава ги на всеки две седмици на пазара Lehel в Будапеща и става все по-популярна.

Унгарска мангалица Зока Фокете

На всеки две седмици Зока Фокете продава продуктите си на пазара Lehel в Будапеща

Фермата се превръща в семеен бизнес. Бащата на Зока, агроном по професия, се грижи за храненето на животните, майка й се занимава с документите по проектите за финансиране, а брат й и сестра й помагат с продажбите.  Всяка година младата фермерка участва във Фестивала на унгарската Мангалица. От 2013 г. насам вече е печелила няколко награди в категорията „Продукт“.

Зока Фокете е добър пример за млада жена фермер в Европа, където броят на жените в селското стопанство бавно се увеличава. По последни данни (Евростат 2016), средно около 30% от стопанствата в ЕС се управляват от жени. Но данните маскират някои значителни различия между страните. В Литва и Латвия почти половината от всички стопанства се управляват от жени. За разлика от тях обаче във Финландия, Малта, Германия, Дания и Холандия делът на жените в стопанствата не надвишава 10%.Този проблем е много сериозен, тъй като привличането на следващото поколение земеделски производители в Европа се оказва ключово предизвикателство. Земеделският сектор в Европа е доминиран от по-възрастно население и това с особена сила се отнася за жените фермери – едва 4,9% от земеделските производители са жени под 35-годишна възраст. 40% от жените в земеделието са на възраст над 65 г., докато при мъжете този процент е 27,6%. Съществува потенциал за разминаване на половете в селското стопанство в бъдеще.

Преодоляването на различията между половете в ЕС е заложено като ангажимент в Общата селскостопанска политика – от държавите в ЕС се изисква да разгледат положението на жените в селските райони, когато разработват своите програми за развитие на селските райони.

Споделете.

Коментирайте

Close