Фестивалът на унгарската Мангалица – вкусен празник на месото и колбасите

0

Ако в България черните прасета от древната порода Източнобалканска свиня са застрашени от изчезване, то Унгария е пример как с целенасочена държавна политика и усилията на много хора една характерна местна порода може да се спаси и развива. Нещо повече – тя дава тласък и на кулинарния туризъм, тъй като всяка година пет унгарски града са домакини на Фестивала на Мангалицата – Будапеща, Дебрецен, Зомбатели, Сегед, Секешфехервар.

Фестивал на Мангалицата Унгария
Опазването на породата Мангалица дава тласък и на кулинарния туризъм

Преди дни приключи фестивалът в Будапеща, а тази година в него се включиха и представители от Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня – Шумен по покана на д-р Питър Тот, председател на Унгарска национална асоциация на развъдчици на Мангалица, съобщи Радостина Донева, председател на АРСИС. Ако с няколко думи трябва да се опише  породата Унгарска мангалица, то може да се каже, че представителите й са свине с вълна на овце.

Радостина Донева, д-р питър Тот фестивал на мангалицата
Радостина Донева, председател на АРСИС-Шумен, Явор Борисов, свиневъд и д-р Питър Тот, председател на Унгарската национална асоциация на развъдчиците на Мангалица (отляво надясно) на фестивала

Развъждането им започва през 1830 г. в Австро-Унгарската империя. Ерцхерцог Йозеф Антон (1776–1847), седмият син на римския император Леополд II и третата му съпруга принцеса Мария Доротея Вюртембергска (1797–1855), получава от сръбския княз няколко свине порода Шумадия и ги кръстосва с породите Bakony и Szalonta. Новополучената порода Мангалица е с руно като на овца и склонна към по-голямо качване на тегло.

Унгарска мангалица
Унгарска мангалица – прасетата с вълна на овце

Първоначално видът е запазен само за Хабсбургското царско семейство, но заради страхотния вкус става толкова популярен, че до края на XIX век е основната порода свине в Европа. Свинете от породата Мангалица са почти унищожени до 1990 г., когато общата им бройка е около 200.Създава се Унгарска национална асоциация на развъдчици на Мангалица с цел да се предпази видът от изчезване. През следващите 20 г. традиционната наденица от Мангалица със сладък червен пипер отново се появява на унгарските пазари.

Десетки колбаси се приготвят от месо на Мангалица

Днес има повече от 8000 разплодни свине в Унгария, които произвеждат 60 хиляди животни всяка година. Това прави породата все още много ограничена, но извън опасността от изчезване. Мангалицата е уникална – единствената друга порода прасета с подобна рунтава козина е изчезналата вече Lincolnshire Curly Coat of England.

Сланината на този вид животни е сред най-ценните и световно известни видове, макар сланината на Източнобалканската свиня да не й отстъпвапо вкусови качества. Разликата е в това, че при Мангалицата, наричана The King of Meats and Fats, сланината е много по-дебела, отколкото при нашите черни прасета. В месото и на двете породи прасета равномерно са разпределени пластове мускулна тъкан и мазнина, затова то изглежда като мраморно. При готвене мазнините се топят, изпълват месото със сок и му придават неповторима нежност и мекота.

Сланина от Мангалица
Сланината на свинете от породата Мангалица е много търсена

Месото на Мангалицата съдържа лесно усвоими желязо, ненаситени аминокиселини и витамини, вещества, препятстващи образуването на лош холестерол, има антиканцерогенни свойства.
Тайната на качеството на месото от Унгарска мангалица е в това, че подобно на Източнобалканските свине те прекарват по-голямата част от времето на пасища, в близост до естествени водоеми, използват за храна билки, горски плодове и гъби и зърно без добавки. Затова месото се смята за екологично чист и полезен продукт.

Месо от унгарска Мангалица
Месото на унгарската Мангалица има антиканцерогенни свойства

За хора, които не са изкушени от животновъдството, външният вид на Мангалицата е особено атрактивен – затова по време на фестивала в Будапеща бяха изложени девет представители на породата – от „блондинки“ – прасета със светла козина, през екземпляри с черна вълна, до най-едрите – тези с червен цвят. Площад „Szabadság“ бе пълен със сергии, отрупани с продукти от Мангалица – от печени прасета, веяно и пушено месо, през свински гърди,  сланина и пръжки, до популярни колбаси като наденици, луканки, салами. Унгария.

Месо от унгарска Мангалица
Площад „Szabadság“ бе пълен със сергии, отрупани с продукти от Мангалица

Фестивалите на Мангалицата се превръщат и в своеобразни местни пазари, на които по-малките производителите успяват да реализират голяма част от продукцията си, почти изцяло домашно произведена. Не мина и без обичайните допълнителни екстри – греяно червено вино и местната палинка за по-лесно справяне със студа.

Фестивал на унгарската Мангалица
Малките производители успяват да реализират голяма част от продукцията си по време на фестивала

И макар Мангалицата да се отглежда и в други страни като Австрия, Русия, САЩ, дори и в България, Унгария не толерира износа на животни от тази порода, тъй като иска да я съхрани и развива. И властите се отнасят с внимание към животните и поминъка по отглеждането им – разрешават провеждането на традиционния фестивал, въпреки че в страната са засечени случаи на Африканска чума по свинете.
Снимки: ©Радостина Донева

Споделете.

Коментирайте

Close