Вкуси България със SlowTours.bg

Земеделският бизнес е с най-висок растеж на приходите от дейността

0

Земеделският сектор е с най-висок растеж на приходите от всички бизнеси у нас. Годишният ръст е 27,8%, показват данните от годишната класация “Капитал 100”, която бе обявена в четвъртък, а тържествената церемония по връчване на наградите откри президентът Румен Радев. С най-висок ръст на приходите са бизнесите производство на зърно, софтуер, машини и горива.

2019 г. е върхова за най-големите компании в България, като приходите на дружествата в топ 100 са във възходящ тренд вече десетилетие след потъването при световната финансова криза през 2009 г.  на първите три места са класирани “Лукойл Нефтохим Бургас”, “Аурубис България” и “Лукойл българия”. 101 млрд. лв. са приходите на първите 300 компании в класацията, в топ 100 ръстът на печалбата е 75% до 3,3 млрд. лв. Девет на сто е средният ръст на приходите на стоте най-големи компании, а рентабилността на приходите е 4,5%.

Първа награда в сектор земеделие получи компанията “Каргил България”. Ръстът на приходите й за 2018 г. спрямо 217 г. е 55,26% до 617,28 милиона лева, а отчетената печалба е 4,39 милиона лева. Първото дружество на Cargill в България – Cargill Agricultural Supply Chain EMEA, е основано през 2006 г. с централен офис в София. Занимава се предимно с търговия със зърнени и маслодайни култури. През 2013 г. фирмата отваря втори офис във Варна, където екипът й за океански транспорт осъществява глобалната търговия на Cargill.

Капитал 100
“България трябва да си постави амбицията да постигне по-висок устойчив темп на икономическо развитие с много повече високи технологии и добавена стойност. Това означава предвидима нормативна база, блокиране на лобисткото законодателство, намаляване на административната тежест, с електронно управление и дълбока трансформация на образованието и науката”, заяви президентът Румен Радев, който приветства представителите на българския бизнес, отличени в класацията за 2019 г. на “Капитал”.

“Нашата икономика преди COVID-19 има своите успехи, но тя се задъхва от публичната среда. Ако искаме България да бъде развита в икономическо отношение държава, трябва да мислим със съвсем други мащаби, отколкото преди кризата”, допълни държавният глава. Президентът приветства и постиженията на най-големите наши компания за приноса им към брутния вътрешен продукт на страната, трудовата заетост, въвеждането на нови технологии и дял от българския износ.

Земеделски компании са водещи и в обявената в началото на тази година класация “Гепард”. В топ 20 от най-динамичните компании в сектора са предимно търговци на зърно, зърнопроизводители, един овощар, етерични култури и малко животновъди. На първо място в аграрния сектор с ръст на приходите от 400% е компанията “Норд табак”. Шуменската компания се занимава с преработка и търговия с тютюн и е създадена през 2011 г., когато “Норд табак – Никотиана” е преобразувано на две дружества – “Норд табак” и “Никотиана лийф”.

Собственици на компанията са Иван Биларев и Елеонора Тончева с по 50%. Биларев беше изпълнителен директор на “Булгартабак холдинг” по време на приватизацията му през 2011 г., а след това няколко години остана негов прокурист и участваше в ръководствата на някои от дъщерните му дружества, сред които и Lafka, посочва в. “Капитал”. Печалбата на компанията за 2018 г. е 3,15 милиона лева, а приходите й – 14,92 милиона лева.

Второ в класацията “Гепард” по размер на печалбата е “Евроагроимпекс” от Велико Търново с печалба за 2018 г. от 2,58 милиона лева при приходи от 17,82 млн. лв. Дружеството е и сред най-големите получатели на субсидии – усвоени 1,56 млн. лв. през 2018 г. по СЕПП и 984,5 хил. лева зелени директни плащания. Първоначално компанията стартира дейността си по изграждане и експлоатиране на птицеферма със собствен фуражен цех в с. Каранци, община Полски Тръмбеш, където се отглеждат около 20 000 кокошки носачки. Към днешна дата фирмата се занимава с маслодайни и зърнени култури.

По ръст на приходите на втора позиция в класацията е “Търговска компания”, част от “Амета холдинг” – един от най-големите производители на пилешко месо у нас. Мощностите са разположени около Разград. “Търговска компания” притежава зърнохранилище и търгува със зърно. Увеличението на приходите за година е със 179,46%, а печалбата на дружеството за 2018 г. е 300 хил. лв. Трета по критерий ръст на приходите е “Доян агро” от Първомай – единствената фирма от класацията, която се занимава с овощарство.

Преди 7 г. компанията инвестира над 5 млн. лв. в хладилна база за съхранение на плодове и зеленчуци с 3000 тона капацитет. Планира и създаване на ябълкови градини с още няколко компании в района на Първомай.Печалбата за 2018 г. е 726 хил. лв., а ръстът на приходите за 1 година е почти 169 на сто, сочи класацията “Гепард”.

Споделете.

Коментирайте

Close