Вкуси България със SlowTours.bg

Опасна хранителна добавка за отслабване води до инфаркти и инсулти

0

Хранителна добавка за отслабване, която съдържа веществото сибутрамин, увеличава риска от инфаркти и инсулти. Веществото е забранено от Европейската агенция по лекарствата още през 2010 г., защото може да причини инфаркт на миокарда и сърдечен арест.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) предупреждава потребителите, че добавката с търговско наименование “Clinic K Clinical weight-loss formula”, която съдържа сибутрамин, е опасна за здравето. Продуктът се разпространява чрез електронна търговия и социални мрежи като хранителна добавка за отслабване и може да бъде закупен от други страни, поради което БАБХ апелира гражданите за изострено внимание при покупката на подобни продукти през интернет. Особено важно е да се прегледа добре съдържанието на продукта.

При съмнение за наличие на вещество, която носи риск за здравето, гражданите могат да подават сигнали към Агенцията по храните на горещия телефон 0700 122 99 или през онлайн платформата на сайта. Към момента няма данни за наличието на опасната добавка в България, но сибутрамин се съдържа в много други хранителни добавки за отслабване като Афибон, Ектива, Линдакса, Липовон, Лида ДайДайХуа, Меиса, Меридиа, Минимацин, Минимектил, Обезан, Редуктил, Редуксад, Сибутрал, Силутон, Ситран, Зелиум и Зеликса.

През 2014 година вследствие на употребата на фет бърнър с активно вещество сибутрамин е установена епидемия от чернодробни увреждания, чернодробни трансплантации и дори до смъртни случаи. В САЩ и Италия съобщават за смъртни случаи след употреба на препарати за отслабване със сибутрамин.

Споделете.

Коментирайте

Close