Вкуси България със SlowTours.bg

Женските свине предопределят пола на малките прасенца

0

Женските прасета влияят подсъзнателно върху пола на поколението

Изследователи от Шефилдския университет и Университета в Мурсия са провели съвместни изследвания на това, дали взаимодействието между гаметите в ранните етапи влияе по някакъв начин на съотношението на половете, преди дори сперматозоидът да е оплодил яйцеклетката. Изследователите, публикували проучването в списание BMC Genomics, твърдят: „Резултатите от нашия експеримент свидетелстват, че сперматозоидите при бозайниците, които са носители на X или Y хромозома, могат да генерират ответен отговор от яйцепровода (фалопиевата тръба), чрез диференциална генна експресия.

Става въпрос за експериментален модел, изпробван единствено при прасетата“, споделя Хуан М. Васкес, участник в проучването от Университета в Мурсия. Учените вярват, че това може би е форма на подсъзнателно влияние на женските на пола на бъдещото потомство, но „тази хипотеза предстои да бъде потвърдена“.
При тези бозайници, както и при другите домашни животни, съотношението между мъжки и женски в поколението е 50 на 50. „Нашите проучвания предоставят доказателства, че яйцепроводът играе много по-важна роля, от предполагаемата до момента. Милиони сперматозоиди влизат в матката, а от тях няколко хиляди достигат до яйцепровода и оплождат яйцеклетките. Следователно съществуват клетъчни процеси, които контролират условията в яйцепровода“, пояснява Хуан Васкес.

Женските прасета могат да разпознават пола на сперматозоидите

За да се определи дали женските индивиди правят разлика между сперматозоидите, прасетата се оплождат със сперматозоиди, носители само на X или само Y-хромозома. След това те анализирали генната експресия на свинския яйцепровод, т.е. гените, които се активират в яйцеклетките. Учените открили, че съществуват 501 гена, които произвеждат протеини в различни количества в зависимост от това дали са им представени спрематозоиди с Х или Y-хромозоми. Учените твърдят, че ако женските прасета могат да разпознават пола на сперматозоидите и следователно да променят своя анатомичен отговор, то те би били способни да създадат среда, благоприятна за мъжко или женско потомство.

Изследователският екип е разработил експериментални модели на ин виво оплождане, с които да се опитат да разберат репродуктивните процеси и от части, ако е възможно, начините, чрез които да им оказват влияние. „Контролът на съотношението на мъжко и женско поколение би довел до по-ефективно животновъдство“. Единствената ефективна процедура, описана до момента, се състои в индивидуалното разделяне на сперматозоиди, които транспортират Х или Y-хромозоми, чрез установяване на структурата на тяхната ДНК посредством поточна цитометрия, технология за клетъчно преброяване и класификация и чрез последващото разделяне на клетките.

Алиреза Фазели, водящият учен в изследването, подчертава че „това, което нашето проучване показва, е че майките са способни да направят разграничение между сперматозоидите. Това само по себе си е невероятно и от огромно научно значение. Ако разберем как го правят, това би било революционно в тази област.“

Georgi-Harizanov

Георги Харизанов

Превод от испански: Георги Харизанов
Стажант-преводач в Agronovinite.com

Споделете.

Коментирайте

Close