Директните доставки от фермите скочиха двойно заради коронавируса

0

Пандемията от коронавирус и желанието за безопасна храна отвориха нова бизнес ниша – директните доставки на продукти от фермите. В някои от тях поръчките на седмични кошници с разнообразни продукти са скочили вече двойно.

Поръчката директно от фермата е спасение за тези, които не могат да пътуват до търговските вериги за хранителни стоки, или пък не са сигурни, че яйцата, млякого и хлябът ще бъдат на разположение при следващото им посещение на хранителния магазин. В резултат на това местните ферми изведнъж са в центъра на вниманието, тъй като хората искат да пазаруват директно от тях.

ХлябВ някои селища в САЩ се прилата абонамент за подкрепена от общността програма за селско стопанство. В началото на сезона членовете предварително заплащат на фермата определен брой кошници с продукти, които впоследствие се доставят всяка седмица. И ако преди пандемията около 300 души са били абонати за храната на фермата на Дейв Дюмареск, сега техният брой е скочил почти двойно. “Хората изпитват параноя да отидат в супермаркетите, така че виждаме масивен скок в поръчките на кошници от нас”, казва той.

“Farmer Dave’s” е добре подготвена за справяне със ситуацията – има излишък от миналогодишната есенна продукция, а Дейвид казва, че е готов да задейства термостата на оранжерията си, за да насърчи растежа на спанака, марулята и зелето. Той е увеличил и количеството разсад, който ще бъде засаден през следващите няколко месеца, отворил е и уличен фермерски щанд. “Доставяме кошниците с фермерски храни до дома”, казва Дюмареск. “И ако обикновено това е само 10 процента от бизнеса, сега е 25 процента”.

ТиквиФермата “Freedom Food Farm” също промени своята бизнес стратегия, за да бъде в крак с търсенето. Фермата за биоземеделие по-рано е разчитала на фермерските пазари в Рейнхам и като основен бизнес това е бил основният й източник на приходи. Но тъй като много пазари затварят или преминават към работа с предварителни поръчки, за да се придържат към мерките за социално дистанциране, фермата започва да доставя храни до дома.

Фермерските продукти се доставят до адрес с пикапи, като фермата използва както собствени коли, така и чрез услугата “Farm Mobile” на “Farm Fresh Rhode Island Market Mobile”. Собственикът на фермата Чък Къри казва, че фермерските доставки до адрес генерират с 10 до 20 процента повече печалби от тези на фермерските пазари. “Има голямо търсене. Хората се опитват да избегнат хранителните магазини”, казав Къри.

ЗеленчуциЗемеделските производители също се адаптират към пандемията от COVID-19, като вземат допълнителни предпазни мерки за безопасност. Макар до момента да няма доказателства, че вирусът може да се предава чрез храна, и във “Farmer Dave’s”, и във “Freedom Food Farm” работниците носят лични предпазни средства.

Вратите се отварят автоматично, за да се намали докосването до дръжките на вратите, а кошниците и опаковките за продуктите непрекъснато се дезинфекцират. “Когато идват хора във фермата, първо се уверяваме, че всички носят маски. Имаме системи за осигуряване на социална дистанция”, казва Дюмареск.

Сладко, конфитюр“Винаги е било важно да подкрепяме местните хранителни системи, но мисля, че в момента това е належащо”, казва Кюри. “Местната хранителна система е много по-устойчива, в сравнение с глобалната или националната хранителна система, която имаме сега. Има толкова много различни стъпки, през които вашата храна преминава, преди да стигне до магазина. Местните стопанства прекъснаха цялата тази верига. Ние берем, опаковаме и продаваме на местните хора. А парите ви остават в общността много по-дълго”.

Системата за директни доставик от фермите осигурява по-дълбока “връзка” с краставицата, картофа или патладжана, които преди това сте взели от рафта на супермаркета, без много да се замисляте. “Тъй като все повече и повече от нашите храни се внасят, хората са загубили представа откъде идва храната им”, казва Дюмареск. “Това, което се случва, отново върна въпроса в съзнанието на хората.”

Споделете.

Коментирайте

Close