Вкуси България със SlowTours.bg

Цените на едро на зеленчуците са с 30-40% по-високи от изкупните цени

0

Порочната практика българските зеленчуци да се изкупуват за жълти стотинки, а след това да се продават няколко пъти по-скъпо, продължава. Цените на едро на доматите и краставиците са средно с 30-40% по-високи, отколкото изкупните им цени, посочват в анализа си учените от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство – САРА към Института по аграрна икономика при Селскостопанска академия.

Експертите наблюдават постепенно свиване на разликата между изкупните цени и цените на едро, но разликата продължава да е между 30-40%, посочват те. Средните цени на едро на домати през зимните месеци на 2019 г. са били около 2,45 лв/кг (цена на дребно – 3,25 лв/кг). За тази зима, цените на едро за домати ще отидат на равнища около 2,50 лв/кг, а при цените на дребно – 3,10 лв/кг. В същото време изкупните цени на доматите през тази зима се очертават около 1,00-1,20 лв/кг. Те са чувствително по-ниски от миналогодишните, които през април 2019 г. са достигнали 1,40 лв/кг.

При краставиците средните цени на едро по данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) за месеците декември-януари през предходния сезон са били – 2,60 лв/кг (цена на дребно – 3,65 лв/кг), а през месеците декември 2019 – януари 2020 г. цената на едро достига 3,00 лв/кг (цена на дребно – 3,25 лв/кг). В следващите месеци се очаква цената да остане висока, с предвиждане за 10% намаление при цената на едро и задържане на тези равнища при цените на дребно. В същото време изкупните цени на краставиците тази зима ще са по-ниски и от миналогодишните – очаква се да не превишават 2,00 лв/кг. През изминалата година цените са достигали 2,25 лв/кг.

От есента на годината се забелязва понижение на цените на зеленчуците в ЕС, като относително меката зима допринася за отбелязване на едни от най-ниските цени за последните 5 години. Цените на домати на едро в ЕС през януари са с 10% под средната цена за последните 5 години. Те са на равнища от 0,99 евро/кг. Натискът от страна на вноса е основна причина за по-ниските цени, като Испания е сред най-засегнатите страни. Цените на доматите в Холандия се повишават и за м. януари са 1,28 евро/кг. Нарастват и цените на пипера в ЕС в страните основни европейски производителки – Испания и Холандия. Цените на едро в Испания са около 1,20 евро/кг, докато в Холандия се покачват до 1,10 евро/кг.

Цените на едро на пипера в Турция остават около 0,45 щ. д./кг. Цените в следващите седмици не се очаква да растат, което се превръща в проблем за производителите. Цените на едро на краставици през м.януари се повишават сравнително бавно на европейския пазар. Цената на краставиците от Холандия се предлагат на цена от 0,75 евро/кг, докато основният производител и експортьор на ЕС – Испания, е със цени от 1,1 евро/кг. В Турция цените тръгват леко нагоре, като цената е около 0,50 щ. д. /кг , докато през предходния месец те са били 0,43 щ. д. /кг.

Споделете.

Коментирайте

Close