Вкуси България със SlowTours.bg

Ябълка против алергии създадоха учени

0

Нова ябълка не предизвиква алергии

Земеделска изследователска група създаде хипоалергенна ябълка, при която натуралните протеини в плода са заместени с такива, които не биха предизвикали алергична реакция.

Ябълките обикновено не се свързват с алергии. Но все пак 75% от хората, страдащи от непоносимост към полени, изпитват алергични реакции и към ябълките. Чувствителните към този плод могат да усетят неприятно дразнене в гърлото и подуване на езика и устните. Сега специалистите по молекулярна биология намериха решение на проблема и създадоха ябълки със синтетични влакна, които не предизвикват алергии.

Генетичният плод все още е в процес на тестване и не е годен за консумация. „Не можем да знаем какво ще се случи, когато заглушим този биологичен ген“, разкрива специалистът Алекандро Ботон и допълва, че ефектите от биологичната промяна на ябълката трябва да бъдат проучени и изследвани, за да се избегнат нежелани странични реакции.

Учени разработват храни против алергии

Експерти от университет в Нидерландия са се заели с нелеката задача да проучат и елиминират възможните странични ефекти върху човека. През последните години усилено се разработват хипоалергенни продукти, тъй като страдащите от алергии се увеличават с много бързи темпове.

„Проблемът на такъв тип проекти е, че голяма част от хората им нямат доверие и не биха консумирали генетично модифицирани храни“, заяви Лин Фрюуър, експерт по комуникациите в Университета в Нюкасъл, Великобритания. „И все пак намаляването на алергените в храните е от изключителна важност“, заяви още Фрюуър.

Споделете.

Коментирайте

Close