Pictor

500 хил. селскостопански работници у нас се трудят незаконно

0

Близо половин милион селскостопански работници у нас работят незаконно. Наетите на трудов договор в земеделието са само 10% от общо над 600 000 души, ангажирани в селското стопанство в България. данните бяха изнесени на международна работна среща в Пловдив, организирана от Федерацията на независимите синдикати в земеделието (ФНСЗ)по европейския проект „RAISE UP – действия на терен, иновативни подходи и ангажираност на ключовите партньори за противодействие на недекларирания труд”. Проектът се осъществява в партньорство с трудовите инспекции в България и Румъния.

Само 110 000 от българските селскостопански работници се осигуряват, а едва 63 000 са на постоянен трудов договор, посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров. Еднодневните договори с 4-часова заетост се оказаха грешка и на практика крият недекларирани данъци и осигуровки, обяви и председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов. Крайно време е да си дадем сметка дали трябва да защитаваме яростно сумата, която получаваме за земеделие – около 10 млрд. евро за този програмен период, щом от нея не произлизат нито високи доходи, нито фискален принос, подчерта Пламен Димитров.

“Недекларираният труд е изключително сериозен проблем за България и цяла Европа. Той вече съставлява 1/5 от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз. 10 милиона души работят в европейското земеделие днес, а 4 милиона от тях са сезонни работници. Над 30 % от българите, работещи в Европа, са сезонни работници в земеделието.

Едва 10 на сто от селскостопанските ни работници се трудят законно

Те са наети без трудови договори, работят при робски условия на експлоатация. Хората са ощетени и са им отнети основни социални и трудови права”, каза по време на форума председателят на ФНСЗ Светла Василева. Голяма част от българските селскостопански работници се трудят в Испания, Гърци, Италия. Само в италианското земеделие се трудят около 30 000 българи. По данни на Националния статистически институт на Италия /ISTAT/ 43% от заетите в земеделието са с недеклариран труд.

Една четвърт от тях, основно чужденци, са обект на експлоатация и са принудени да живеят при тежки условия, далеч от санитарни и хигиенни норми. Особен феномен на италианското земеделие е “капоралът” – посредник, който предоставя работа, като взема част от изработената надница. Той действа в гетата, затворените общности, а в активния сезон един капорал може да менажира по 9-10 хиляди работници.

Заплащането на труда на земеделските работници с нередовни договори, обект на капоралите, е около 25-30 евро/ден, което е 40% по-ниско от заплащането на италианските работници, а работният ден е 10-12 часа дневно.

„Селскостопанският труд е тежък, той е на поле, в оранжерии, във ферми. Рисковете за здравето са по-големи и необходимостта от защита от злополука и от здравни застраховки са много важни. Работниците трябва да знаят, че има сериозен риск за тях и тяхното здраве“, коментира евродепутатът Момчил Неков, който бе гост на конференцията в Пловдив.

Работниците не трябва да бъдат потърпевшите от въвеждането на мерки срещу недекларирания труд, а мерки трябва да се предприемат към работодателите, подчерта Неков и предложи въвеждането на система за бърза проверка чрез използване на дигиталните възможности. Неков даде пример с Испания, където са въвели система за контрол за секторите портокалови и лозови масиви.

ФНСЗ

Синдикатите в земеделието съобщиха стряскащи данни за работниците в сивия сектор

На база реализирана продукция те изчисляват за колко време и от колко души може да се набере тази продукция. Ако се окаже, че има разлика между тази референтна база и физически осъщественото, например ако излезе, че един берач набере 3 тона портокали на ден, то значи има неестествен и недеклариран процес. По този начин може да се осъществява ефективен контрол.

„Смятам, че и в България може да се въведе подобна система за контрол – на базата на реализирана продукция, да се въведе формула за пресмятане на необходимия персонал. Ако не са осигурявани и регистрирани толкова работници, това ще означава, че се използва недеклариран труд“, заяви Неков.

Светла Василева посочи като много добър и развит модел за наемане на сезонни работници този в Белгия, където системата е подобна на еднодневния трудов договор, но там работните дни се събират за седмица или месец и се декларират заедно.

Трябва да се въведе национален регистър на неформалната заетост в земеделието. Той ще определи колко са заетите в сектора, колко от тях се осигуряват и какви мерки трябва да се предприемат, за да се ограничи и регулира неформалната икономика, предложи Пламен Димитров. В изработката на този регистър, според президента на КНСБ, трябва да участват браншовите партньори, защото те най-добре знаят къде се крият доходи в сектора, както и каква е заетостта по региони и отрасли.

Транснационалната среща в Пловдив съвпада с европейската седмица на работното място за повишаване на доходите в земеделието в страните от Югоизточна Европа и кампанията за повишаване на доходите #PayRise. Целта да се привлече общественото внимание върху недопустимо ниските заплати на работниците в земеделието и тежките условия на труд в този отрасъл, както и да се изрази непримиримост към неспазването на трудовите стандарти.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close