InVigor_Promo

6 млн. долара на ден се превръщат в компост и плодородна почва за домати

0

Никой не може да бере пари от дърветата, но можете да отгледате дървета върху почва от пари. На едно специфично място в САЩ близо 6 милиона долара на ден умират и се прераждат в плодородна почва, върху която виреят домати и други свежи зеленчуци.

Парите също имат свой живот, който в определен момент приключва. С ликвидирането им се занимава специален отдел във федералния банковия резерв на Ню Орлиънс, разказва Вести.БГ. Негов мениджър е Дийн Войта. Освен че департаментът му отговаря за пускането в обращение на новите банкноти, той и екипът му се занимават с изтеглянето на негодните за употреба банкноти – скъсани, надраскани, залепени, продупчени или много увредени.

В този отдел всеки ден се унищожават близо 6 милиона долара. Банкнотите се нарязват на безброй много тънки лентички. Но какво да се прави с тях? Това се превръща в огромен проблем за Дийн Войта и екипа му. Те намират едно изключително полезно решение. Натоварват нарязаните на лентички долари в зелен камион и ги транспортират до фабриката за дървен материал на Джонатан Крисчън Страуд. Там в специално пространство нарязаните долари се компостират и от милионите се създава нещо безценно – плодородна почва.
Домати
Ню Орлиънс е един от южните щати, който изключително много се гордее с местната кухня, съчетала френски, английски и креолски традиции. Освен с богатите си кулинарни пластове, щатът се гордее и с това, че е дал на света най-популярните плодове и зеленчуци, сред които царевицата, краставиците, доматите и чушките. Затова местните фермери много добре приемат доставките на почва, примесена с компоста от непотребни пари.

Сред тях е Саймънд Менаш, който обича да се шегува, че притежава ферма за милиони, заради почвата, в която отглежда домати, чушки и краставици. Но как е възможно доларите да се превърнат в почва? Много просто – хартията за тях е направена от органични материали – ленени и памучни влакна. Интересът в Европа към лена за производство на хартия датира от 50-те години на ХХ век, преследвайки търсенето от тютюневите компании, които го използват в хартия за опаковане на цигари.

Същата техника, която работи при цигарите, прави хартията за щатските долари по-мека от типичната хартия и по-устойчива на скъсване. По същата причина доларът и редица други валути, включително британската лира, се правят с 25 процента от лен и 75 процента памук. Суровината се произвежда в САЩ и Европа и до ден днешен, като има фермери, сключили специални договори с Федералния резерв за производство на лен и памук за доларовата хартия.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close