Международeн ден на Карменер – защо да пием вино от този сорт?

0

Всяка година на 24 ноемри светът отбелязва Международния ден на Карменер (Carmenere) – чилийският сорт червено вино, който покори любителите на гроздовия еликсир.  Именно Чили със своето ослепително слънце показа Карменер в неговата цялост и пълнота, така както Аржентина даде на света Малбек, а Италия – Санджовезе.

Понастоящем Чили е единствената страна, която отглежда Карменер в големи количества.  Има малко лозя във Франция (Шато Мутон-Ротшилд), в Италия (Soave Classico и Collie Berichi) и в Калифорния. Много чилийски винопроизводители гордо казват, че страната им не само е приютила Карменер след епидемията от филоксера, но и му е предоставила всички условия сортът да покаже пълния си потенциал и да стане световно известен.

До 90-те години на ХХ век Карменер е практически забравен

Във Франция този сорт за дълго време остава в сянка и се използва само в купажи с вина от Бордо. В същото време неговият скромен дял във вината е едва 5%. Когато през 1863 г. епидемията филоксера обхваща лозята на долините Рона и Бордо, всички насаждения с Карменер загиват. Европейските винопроизводители правят много опити да възродят този капризен сорт в родината си, засаждайки елитни лози до диви сортове. Повечето опити обаче са неуспешни и много винопроизводители изоставят сорта Карменер в полза на по-непретенциозни сортове като Мерло и Каберне.

Карменер

В сравнение с Мерло, сортът Карменер има по-плътна структура на листата и по-едри гроздове

До 90-те години на ХХ век Карменер е практически забравен, докато през 1994 г. не е открит от френския енолог Жан-Мишел Бурсикот. Тогава Карменер е сбъркан с “великолепния клонинг” Мерло, въпреки невероятния си аромат. Всичко идва оттам, че лозите от Карменер са произволно засадени сред лозя с Мерло, така че първоначално винопроизводителите не обръщат внимание на този сорт. Тогава винарната “Санта Инес” е първата, която поставя акцент върху Карменер и започва да го отглежда в големи обеми. Днес най-големите лозя с Карменер са разположени в долините на Рапел и Колчагуа. В началото на 2010 г. чилийските насаждения с ароматния сорт Carmenere заемат 8800 хектара.

В Чили Карменер разкри невероятния си потенциал и показа отлични резултати. В сравнение с Мерло, сортът има по-плътна структура на листата и по-едри плодове. Бере се, когато гроздето достигне максималната си зрялост, в противен случай виното от незрял Карменер ще разочарова със своя вкус. Обикновено прибирането на реколтата става месец след прибирането на реколтата от Каберне Совиньон, в края на май.

Характеристики на Карменер

Лозите нарастват интензивно. По своята форма гроздовете могат да бъдат цилиндрично-конусовидни, малки или средни по размер. Плодовете са средни, синьо-черни на цвят, имат сочно-месеста плът с тревист вкус. Карменер дава вино със средно тяло, интензивен тъмночервен цвят и е с аромат на касис. Понякога в него може да се долавя лека горчивина или пикантни нотки. Вината от Карменер са доста танинови, с нотки на сини сливи, смокиня, подправки, зелен пипер. Този сорт показва най-добрите си качества там, където расте на скалисти почви. По правило вината от Carmenere се пият млади, въпреки че най-добрите проби могат да отлежават до няколко години.

Вината от Карменер се сервират с обилна храна, за предпочитане месо. Най-добрата комбинация за тях са ястия от дивеч, червено месо, подправени сирена, тестени изделия. Отлична комбинация би било вино от този сорт с барбекю или скара. За младите вина са подходящи кнедли или барбекю. За по-зрели вина можете да приготвите печена патица, говеждо на скара или печено агнешко кобе.

Интересни факти за Карменер

Карменер е един от най-често обсъжданите сортове грозде. Много експерти изразяват мнението си, че лозите Carmenere подлежат на честа пререгистрация, поради сходството им с Мерло и капризния си характер. Вината от Карменер постоянно се споменават от винените критици.

Споделете.

Коментирайте

Close