76 000 животновъдни ферми са фалирали за три години в България

1

76 000 животновъдни ферми у нас са фалирали през последните три години. Те нямат никаква активност и предстои да бъдат заличени от Интегрираната информационна система ВетИС, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) по време на Консултативния съвет по животновъдство в аграрното министерство тази седмица. С падането на цената на млякото тази тенденция ще се запази, административната тежест също е фактор, който пречи на фермерите, коментират от Националния съюз на говедовъдите.

Още преди 3 г. Националната асоциация на млекопроизводителите предупреди, че заради невъзможността си да погасяват банковите кредити фермерите са започнали масово да разпродават собствеността си. По данни на асоциацията, през 2015 г. над 20 000 фермери са фалирали, тъй като не са били в състояние да обслужват банковите си заеми, изтеглени за модернизация по европейските изисквания. И в момента на пазара има десетки животновъдни ферми, като най-голям интерес към тях проявяват гърци и руснаци. Те се интересуват от земята и сградите, но не искат да купуват и животните, тъй като ги считат за непродуктивни. Затова фермерите са принудени да ги търгуват отделно.

Крави

Купувачите на фалирали ферми ги искат без животните

Според статистиката, за да просъществува една млекодайна кравеферма в България, трябва да има най-малко 50 крави. Повечето обяви за продажба в момента са за ферми с по-малък брой животни, основно в районите на Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Видин, по-рядко Добрич, показа проверка на Агроновините. Цените са около 25 000-30 000 евро, а ако има и къща за живеене са по-високи.

Българската агенция по безопасност на храните отчете броя на фалиралите ферми в рамките на  започналата тази пролет инвентаризация на животните. Мерките имат за цел да установят колко са т. нар. “виртуални” животни, които реално не съществуват, но за тях се отпускат субсидии. В една от проверените ферми по документи е имало 400 животни, но при проверка се оказало, че са само 86, даде пример по време на Консултативния съвет по животновъдство аграрният министър Десислава Танева.

“С ресурса, с който разполага МЗХГ, няма как да бъдат проверявани всички стопанства на място. На принципа на получени сигнали и на случаен принцип тези проверки ще се правят и занапред, заедно с експерти от БАБХ”, подчерта министър Танева. От началото на на годината до 31 май идентифицирани и въведени в системата са 80 815 едри преживни животни, 209 099 дребни преживни животни, 40 317 свине, 1 681 еднокопитни и 208 370 пчелни семейства, съобщиха от БАБХ.

*Снимките са илюстративни.

Споделете.

1 коментар

  1. Благодарение на същата тази Десислава Танева. Първия министър на земеделието успял да затрие животновъдството в България. Респект! Не е лесно,но с къртовски труд,инат, простотия и най-вече подходящи стимоли това е Факт. Браво Борисов,евала Танева. Останахте в историята.

Коментирайте

Close