80 фирми представиха български храни в Кьолн

0

Над 80 български фирми показаха качествени храни родно производство на форум в Кьолн

Над 80 български предприятия показаха качествени храни, произведени у нас, по време на бизнес форума „Българската хранително-вкусова промишленост – традиции, качество и възможности за партньорство” в Кьолн, Германия.  „България има капацитета да заеме достойното си място в Европа като източник на качествени и здравословни хранителни продукти. Доказателството за това е участието на над 80 български производители на най-голямата и престижна изложба в света в областта на хранително-вкусовата промишленост”, заяви зам.-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов по време на бизнес-форума.

На тазгодишното изложение за първи път страната ни представя здравословни хранителни продукти като мед, билки и подправки от сертифицирани производители. „Българските пчелни продукти са известни по цял свят и са еталон за безкомпромисно качество. В новия програмен период 2014–2020 г. именно по-малките отрасли като билкарството и пчеларството ще са сред основните приоритети за страната ни”, каза Бюрхан Абазов.

По думите му, за България е важно не само да се утвърдим на вече извоюваните пазари, но и активно да търсим нови възможности, както с производството, така и чрез преработвателната промишленост. „Целта ни е освен да изнасяме суровини, да реализираме на външните пазари и преработена продукция, която е с много по-висока добавена стойност. През последните няколко години земеделието и хранителният сектор са отраслите на българската икономика, които имат съществен принос за подобряване на външнотърговския баланс”, заяви още зам.-министър Абазов.

Откакто България членува в ЕС, износът на земеделски продукти и салдото при търговията със селскостопански стоки бележат сериозен растеж.

По време на форума представителите на български браншови организации, фирми и чуждестранни гости обсъдиха новите тенденции в производството и предлагането на здравословни хранителни продукти и вино.

Споделете.

Коментирайте

Close