Вкуси България със SlowTours.bg

Африканска чума от Румъния дебне българските прасета, ваксина няма

0

Заплахата Африканска чума по свинете вече е съвсем близо до България. Засечено е огнище в област Тулча (Tulcea), Източна Румъния, на 120-160 км от границата със северната ни съседка. От 10 юни 2018 г. до момента освен регистрираните 92 огнища на Африканска чума в стопанства тип „заден двор“, са констатирани и 3 случая на заболели диви свине.

Заради опасността смъртоносната за животните болест да навлезе и у нас, Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) забранява вноса на продукти от свинско месо за лична консумация.

Забраната се налага за внос на месо и продукти от свинско от Румъния, където често пазаруват наши сънародници от Северна България, привлечени от качеството. Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев започва засилен контрол на границата върху личния багаж на пътниците за наличие на суровини и храни, съдържащи свинско – стекове, месо за готвене, колбаси, сандвичи. Продуктите ще бъдат изземвани и унищожавани с цел да не се допусне разпространение на болестта в българските свинеферми.

Ферма “Кулев”: Спазвайте забраната, за болестта няма ваксини!

Заради липсата на разработени ваксини за заболяването Африканска чума, очаква се разпространението му на територията на нашата страна да има изключително тежки икономически и социални последици за целия свиневъден отрасъл.

В частност за Източнобалканската свиня навлизането на Африканска чума в България може да доведе до безвъзвратната загуба на породата като генетичен ресурс”, предупредиха в социалните мрежи от Ферма “Кулев”. В стопанството от 1984 г. по традиционен, природосъобразен начин се отглеждат свине от изчезващата порода Източнобалканска свиня.

Източнобалканска свиня

Прасета от породата Източнобалканска свиня

От Ферма “Кулев” призовават:

“1. Да ограничите пътуванията си до областите в Румъния и в други страни, в които е докладвано заболяването, ако е възможно.
2. Да спазвате стриктната забрана за внасяне в страната на продукти от свинско месо или съдържащи свинско месо от областите в Румъния и в други страни, в които е докладвано заболяването.
3. Да ограничите консумацията на свинско месо и продукти, съдържащи свинско месо с неясен произход или продукти от свине, за които има вероятност да са изхранвани с кухненски отпадъци, особено кухненски отпадъци от хотели и заведения.
4. Ако имате съмнения за болни свине, незабавно да уведомите ветеринарен лекар.
5. Ако ходите на лов да се запознаете със Стратегията за борба с болестта Африканската чума по свинете в България

Заболяването Африканска чума по свинете не е опасно за хората, човекът не боледува, но човешката дейност е най-силният фактор за разпространението на това екзотично за континента ни заболяване.


Един сандвич със заразено парченце свинско месо на вас няма да ви създаде никакъв здравословен проблем, но ако попадне в природата и до него имат досег други свине, това може да коства на страната ни милиарди левове, на някои фермери целия поминък!”

Започват и съвместни действия с Изпълнителната агенция по горите за контрол на дивите прасета, които са ключов фарктор за разпространение на болестта. Ветеринарни лекари ще обучават ловците от ловни дружинки и държавните ловни стопанства за заболяването, мерки за контрол и ликвидиране, биосигурност, действия, който трябва да бъдат предприети при намиране на мъртви диви свине.

Всеки ловец ще може да заснема и изпраща координати на намерено умряло прасе до съответните областни дирекции на БАБХ, чрез мобилно приложение, което се разработва.

Целта на тези мерки е страната ни да опази границите от евентуално разпространение на болестта, която вече е обхванала редица държави в Европа като Естония, Латвия, Литва, Полша, Молдова, Украйна, Беларус, Русия, Чехия, Румъния и др., подчертават от БАБХ.

Радостина Донева, председател на УС на АРСИС – Шумен: Всички организации в сектор свиневъдство искаме спешна среща с министър Порожанов!

Радостина Донева

Радостина Донева, председател на УС на АРСИС – Шумен

Браншовите и развъдни организации в свиневъдния сектор настояват за спешна среща по проблема с Африканската чума с министъра на земеделието Румен Порожанов. Това съобщи за Агроновините Радостина Донева, председател на УС на Асоциацията за развъждане и съхраняване на Източнобалканската свиня (АРСИС) – Шумен.

“Въпреки че получавам всяка седмица съобщения от Центъра за оценка на риска, днес бях шокирана от новините от БАБХ. 

Информационната кампания, която се провежда, не достига до фермерите. Обществото сякаш не осъзнава колко е сериозен проблемът, защото хората продължават да си купуват месо с неясен произход, включително и по интернет, под претекст, че е по-вкусно.

Ако хората знаят каква зараза могат да пренесат, ще искат от продавачите документация за произход и проследимост на месото и месните продукти. Много българи купуват свинско месо и месни продукти от Румъния – това официално се забранява, но не мога да кажа колко ще е надежден контролът по границата”, коментира Донева.

Държавата, по думите й, е закъсняла с мерките срещу чумата и не се справя с ограничаването на популацията на дивите свине. “По стратегия за борба с Африканската чума популацията им трябваше драстично да се намали, но не ми е известно това да се е случило и да има конкретен план за действие. Започват обучения на ловци, но кога те ще дадат реален резултат, не е ясно, а чумата е съвсем близо до границата ни”.

Българските свиневъдни организации настояват за спешна среща с представители на дирекция “Здравеопазване на животните и безопасност на храните” към МЗХГ, ръководството на БАБХ и министър Румен Порожанов.

Миналата седмица Румен Андреев, председател на Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България, и представител на третата браншова организация в свиневъдството са били на среща със зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров, която не е дала очакваните резултати. Сега и трите организации са поискали среща с министър Порожанов и очакват отговора му.

Агенцията по храните е предприела мерки и за неразпространение на чумата по дребните преживни животни. Огнище на болестта бе потвърдено в село Воден, община Болярово, област Ямбол. БАБХ обяви, че е предприела всички мерки според европейското и българско законодателство, за да предпази от разпространение на инфекцията както останалата територия на страната, така и страните от Европейския съюз. До момента огнища на болестта се докладват редовно в съседна Турция.
Африканска чума по свинете
Чумата по дребните преживни животни е смъртоносна за животните, но не е опасна за хората. Тя се предава само при контакт с болни животни, затова и експертите от БАБХ водят разследване за източника на тази зараза, съобщи изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев.

Ако се установи, че стопаните на заразените животни са допуснали контакт с болни животни от съседна Турция, нарушили са законодателните мерки на страната, държавата няма да изплати компенсация за унищожените стада, предупреждават от БАБХ.

До момента са умъртвени 1 300 дребни преживни животни. Въведени са забрани за придвижване на живи животни и условия за преработка на продукти от месото им в Ямболско. За да бъде предпазен бизнесът в останалите области на страната, продуктите от дребните преживни животни ще се преработват само в кланици и мандри на територията на Ямболска област и ще се продават само в областта. Продуктите ще бъдат маркирани вместо с кръгъл печат с печат във формата на диамант, както гласи европейското законодателство, изтъкват от Агенцията по храните.

Експерти от животновъдния бранш обаче предупредиха, че голяма част от животните по селата не се обслужват от ветеринарни специалисти, защото в България има недостиг на ветеринари. Селските животни често не фигурират никъде, не се маркират и търговията с тях е в сивия сектор. Животните, отглеждани в задния двор, от епизиотична гледна точка са най-опасни, изтъкват специалистите. По-лесно може да се упражни контрол над овцете и козите, тъй като млякото от тях би трябвало да се предава на мандрите със съответните документи.

“Не е ясно при навлизане на Африканска чума в България къде ще се унищожават заразените прасета. До скоро у нас имаше два лицензирани екарисажа за свине – в Шумен и Варна, но преди малко повече от месец и двата бяха затворени за нарушения, а финансирането им бе спряно.

Пред Европейската комисия е обявен софийски екарисаж, който обаче няма капацитет да обслужва цялата страна. Няма достъп и до служителите – звънях много пъти настойчиво, но никой не вдига телефона, какво остава да дойде да вземе отпадъка от фермата ми. Не ми се мисли какво ще стане, ако чумата влезе в страната и се наложи държавата да се справя с унищожаването на голям свинекомплекс?!”, коментира Радко Димитров, собственик на свинеферма в Северна България.

 

Споделете.

Коментирайте

Close