Българка стана президент на сектор “Земеделие” в европейския синдикат EFFAT

0

Българката Валентина Васильонова стана президент на сектор “Земеделие” в Европейската федерация на синдикатите от хранителната промишленост, земеделието и туризма (European Federation of Food, Agriculture and Tourism Trade Unions – EFFAT). Тя бе единодушно избрана за високия пост по време на петия конгрес на организацията, който се проведе в Загреб.

Валентина Васильонова

Валентина Васильонова

“Гласът на синдикатите е важен за изграждането на единна Европа, която е справедлива към всички работещи”, каза Васильонова по време на форума. Тя е първата българка на толкова висок пост и първата жена на тази позиция в историята на европейския синдикат в сектор земеделие.

Васильонова е завършила инженерни науки във ВХТИ-София и еропейска публична администрация в СУ “Св. Климент Охридски”. От 2001 г. работи в системата на КНСБ, а през 2007 г. е избрана за заместник-председател на Федерацията на независимите синдикати от земеделието (ФНСЗ). От 2009 г. е вицепрезидент на EFFAT.

Председателката на EFFAT Малин Акхолт от Швеция бе преизбрана единодушно, а Кристиян Брагасън (Нордически съюз HRCT) бе назначен за генерален секретар. В изборите на ново ръководство за мандата 2020-2024 г. участваха близо 350 синдикалисти.

Споделете.

Коментирайте

Close