Pictor

Сирене на руски рали състезател спечели златен медал във Франция

0

Руският рали състезател Алексей Андреев спечели златен медал в конкурса за сирена „Fromonval” във Франция със своето меко козе сирене, покрито с благородна плесен. Руснакът от Тулска област успя да пребори десетки далеч по-опитни майстори на сиренето и да удовлетвори рецепторите на преситените гурмани в журито. „Това бе шок и за нас, и за французите”, отбелязва Андреев, който спечели и бронзов медал за друго свое меко сирене в категорията Pâte molle special. В конкурса се състезаваха 64 майстори на сирена.

Алексей Андреев, автомобилен състезател

Алексей Андреев доскоро е бил рали състезател

Андреев е завършил Военно-космическата академия „А. Ф. Можайски”, а след това „Финанси и кредит” във Финансовия университет към правителството на Руската федерация. Доскоро е бил известен автомобилен състезател и навигатор, шампион е на Централния федерален окръг.

С производство на сирена семейството му се занимава от няколко години, като до 2017 г. Алексей и съпругата му Светлана ги приготвят в дома си. Хващат се с този бизнес съвсем случайно.

„С Франция ни свързва много, на младини живях там три години. Преди години дъщеря ми Аня работеше във френска фирма за сирена. Веднъж си дойде и каза, че иска да опита сама да направи сирене. Снабдихме се с набор за камамбер, отидох да купя мляко и сиренето й се получи. След година решихме да опитаме още веднъж и резултатът беше отличен. Така започна всичко”, разказва фермерът пред в. „Комсомольская правда”.

Алексей Андреев сирене Русия

Сирената на Алексей са сервирани с фантазия

Най-напред Андрееви започват да продават сирене с малки частни поръчки, след това да го доставят на фермерски лавки и ресторанти. Когато производствените обеми нарастват пет пъти, семейството решава да изгради собствена мандра. Цехът е малък – 120 кв. м, няколко стаи, работна зала, камери за наблюдение, маси, пастьоризатор и форми за сирена.

Инвестицията е 7,5 милиона рубли (~195 000 лева) и е съвместно капиталовложение на Андреев и партньора му Иван Лахметкин, който е и собственик на фермата „Покровски поляни”. В Тулска област има програма за държавно подпомагане на мандри, но двамата не са ползвали субсидия. Изчислили са, че първоначалната инвестиция в производството ще се възвърне едва след три години и половина.

Върху 400 декара във фермата в село Новоселки на 99 км от Москва се отглеждат 5 крави, 70 кози, овце, щрауси, фазани, пуйки, зайци и свине от породата Унгарска мангалица. Лахметкин приготвя месни деликатеси, а Андреев прави сирената по френски рецепти. Към фермата работи магазин за занаятчийски храни, а всяка събота и неделя тя е отворена за посещения.

Ферма Алексей Андреев сирене Русия

Фермата „Покровски поляни”

Андреев специализира в производството на меки сирена. Вече два пъти е бил на обучение във Франция, за да изучи всички нюанси на приготвянето на сирене. Дълго време експериментира, преди да получи идеалния продукт. Меките сирена стават готови сравнително бързо – за 2-3 седмици, което е удобно за малък бизнес. Фермерът внася всички закваски и ензими от Франция, а оборудването на мандрата е основно от Русия.

Алексей Андреев, френско сирене Русия

Алексей Андреев произвежда основно меки сирена

И макар французите да препоръчват дори за осоляването на сиренето да се назначи отделен специалист, доскоро Андреев прави всичко сам. Едва сега е наел жена за почистване на цеха.

Обемите на производство са 25 кг сирене на денонощие, което е едва 40-50% от капацитета на мандрата.

Най-близката цел е цехът да заработи при пълно натоварване. Появяват се и нови клиенти, например френското посолство, а за да угодиш с руско сирене по френска рецепта на парижки дипломати трябва доста да се постараеш.

Андреев започва малкия си бизнес веднага след въвеждането на западните санкции и забраната за доставка на европейски сирена в Русия, но не иска да се асоциира с политика: „Далеч съм от политическите лозунги. Независимо дали става въпрос за заместване на вноса или за “наваксване и изпреварване”.

Снимки: Личен архив на Алексей Андреев

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close