Вкуси България със SlowTours.bg

Безалкохолно вино и вино с ниско съдържание на алкохол – това ли е бъдещето?

0

Подобно на Брекзит и Тръмп, някои неща в живота изглеждат предопределени да бъдат противоречиви. Такова противоречие се получи наскоро, когато Футболната асоциация на Обединеното кралство постанови, че носителите на купата, в разрез с традицията, няма да бъдат наградени с шампанско, а с „безалкохолно шампанско“. Излишно е да отбелязваме колко шум и дебати предизвика това.

Безалкохолното вино или виното с намалено съдържание на алкохол са истинска загадка. Законно такова понятие не съществува – една от основните лабораторно измерими характеристики на виното е неговото алкохолно съдържание, което обикновено е от 7 до 15 обемни процента. Затова виното без алкохол предизвиква гореща дискусия, посочва в анализ специализираният сайт Decanter.com. Традиционалистите го определят като нещо отвратително, други го разглеждат като вълнуваща част от бъдещето на виното. И макар че консуматорите в страните в Югоизточна Европа, в частност и България, трудно биха посегнали към безалкохолното, вместо към традиционното вино, може и те да не бъдат подминати от новата тенденция.

Във Великобритания консумацията на алкохол намалява

Във Великобритания консумацията на алкохол е в дългосрочен спад. Тази тенденция е особено забележима сред младите – проучванията сочат, че 29% от 16-24 годишните са пълни въздържатели (спрямо 18% през 2005 г.). Но това е и по-широко явление – една четвърт от възрастните във Великобритания се стремят да намалят пиенето на алкохол (според анкета на YouGov/Portman Group, януари 2019 г.), а делът на тези, които пият алкохол, е на най-ниското си ниво – 57% през 2018 г., в сравнение с 64% през 2005 г. (Офис за национална статистика на Обединеното кралство). Все по-често става въпрос за „Без питие, моля, ние сме британци“.

Вино

Ще се наложат ли безалкохолните и нискоалкохолни вина?

Посочват се различни причини за отдалечаването от алкохола. Те варират от практически мотиви (шофиране) до хранителни (по-малко калории), протекционни (бременност) или духовни (религия). Сред младите тази тенденция означава и липса на икономическа сигурност (хората са склонни да пият повече, когато са финансово обезпечени), но и желание да се разграничат от поколението на своите родители, които пият повече и по-често алкохол. При по-възрастните хора основен мотив са проблемите със здравето.

Сегментът от вино с 0% -0,5% алкохол расте непрекъснато

Производителите на напитки виждат възможност във всичко това. Пивоварният гигант AB InBev прогнозира, че до 2025 г. 20% от печалбите му ще дойдат от нискоалкохолна или безалкохолна бира. От пробен цикъл от 1000 бутилки през 2015 г. „първият дестилиран безалкохолен спирт в света“ Seedlip се радва на стратосферен успех, въпреки че цената е в премиум сегмента. Те успяха да наложат революционно категорията без алкохол и да провокират мнозина да ги имитират. Но макар че безалкохолното вино или виното с ниско алкохолно съдържание не са се развивали в крак с безалкохолната бира, те и не са били неподвижни.

Пазарните данни показват, че сегментът от вино с 0% -0,5% обемни процента алкохол е малка, но нарастваща категория на стойност около 27 милиона лири във Великобритания. Проучванията на немския производител Reh Kendermann показват че тези вина са най-бързо развиващият се сектор с ръст от 26%, като потребителите са главно хора на възраст над 45 години, които редовно пият вино, но искат да намалят приема на алкохол през седмицата, без да жертват церемонията или вкуса.

Беалкохолните вина са шанс за въздържателите

Съществува общ консенсус, че виното с ниско алкохолно съдържание и безалкохолното вино са тенденция за бъдещето. „Този сегмент ще нараства и ние не можем да го пренебрегнем“, коментира Пиерпаоло Петраси, ръководител на Waitrose за закупуване на бира, вина и спиртни напитки. Majestic току-що пусна първата си гама от 0% вино. Marks & Spencer удвои нивата си, а продажбите на вино в тази категория са се увеличили с 89%. Всички идентифицират мотивацията за тези ходове като отговор на увеличеното търсене.

„Апетитът е налице“, коментират от M&S. „Става дума за клиентела, които може би пренебрегвахме от виненоцентрична гледна точка преди. Но тези продукти позволяват дори пълни въздържатели да се включат в забавлението или просто да изпият едно питие в края на тежък ден, без да изпитват скрупули“. „Ние установихме тази тенденция към „отговорно пиене“ още преди 15 години“, обяснява Мигел Торес Макзасек от Bodegas Torres.

„Така започнахме да експериментираме, пускайки бяло вино Natureo с 0.5% алкохол през 2007 г.“ След положителни отзиви от пазари като Канада, Швеция и Обединеното кралство, Торес добави червено вино и розе в своята продуктова гама. „Безалкохолното вино не се конкурира с класическото вино, но то е в конкуренция с вода, сок и безалкохолни напитки, които не винаги пасват добре на всяка храна“. Той добавя: „Храна и вино – било с или без алкохол, съберете хората и им помогнете да се наслаждават малко повече на живота.“

Безалкохолното вино като заместител на сока и кока-колата

За германския производител Йоханес Лайц, който нарича нискоалкохолното и безалкохолното вино „моето специално бебе“, процесът започва заради храната, след като норвежки ресторантьор поиска от него алтернатива на кока-кола или плодов сок за шофьори. Така Лайц решава да предложи своя ризлинг Eins Zwei Zero Riesling, където алкохолът е компенсиран от остатъчната захар, „но не толкова, колкото в кока-колата или плодовия сок“.

Успехът идва незабавно: „За 35 години правейки топ ризлинг и късайки си задника, успях да стигна от 20 000 бутилки до 1 милион. Само за три години с безалкохолните вина достигнах 200 000 бутилки“, отбелязва Лайц. Впоследствие той пуска в производство шампанизиран ризлинг, а сега обмисля идеята за производство на нискоалкохолно и безалкохолно вино в кутии („това е стил, който подхожда на алтернативни опаковки“) и планира да произведе безалкохолен ризлинг в премиум сегмента.

Колко трябва да струват безалкохолните и нискоалкохолните вина?

Но има друг спорен въпрос, който засяга слабоалкохолното и безалкохолното вино – цената. Някои твърдят, че такива вина трябва да бъдат по-евтини, тъй като заради липсата на спиртно съдържание върху тях не се заплаща акциз, но други цитират примера на скъпия безалкохолен дестилиран спирт на Seedlip и виждат инвестициите в брандиране, опаковане и винопроизводство като ключове за успеха. „Нашата цел е да създадем целия лукс и ритуал около пиенето на вино“, казва Теса Джон, която представлява Maison Honoré du Faubourg, безалкохолна газирана напитка на базата на неферментирано грозде, на цена от 20 паунда. Сесилия Прат от чилийския производител Sinzero коментира: „Нашите вина използват добри плодове, което е тайната на качественото вино, и това струва повече“.

Дали подобни напитки успешно ще възпроизведат вкуса и аромата на хубавото вино (при много ог безалкохолните вина има аромат на влажен картон) е друг въпрос. Мнозина възприемат това като безнадежден стремеж, но така или иначе процесът ще отнеме време, търпение, креативност и пари. И няма да е лесно, когато се отстрани ключова съставка като алкохола. Но, както показват данните, първите ще спечелят от това.

Споделете.

Коментирайте

Close