И в новата ОСП България ще е с по-ниски субсидии от старите членки на ЕС

0

И в новата Обща селскостопанска политика субсидиите за българското земеделие ще са по-ниски, отколкото в старите страни членки. “Ключови аспекти за България, като например
изравнявания на субсидиите за всички фермери в ЕС в рамките на периода 2021-2027, бяха отхвърлени. Това означава, че и след 20 години членство, родните фермери ще бъдат в неизгодна позиция спрямо колеги в другите държави членки“, коментира българският евродепутат Момчил Неков във връзка с провелото се по-рано тази седмица гласуване на ОСП в Комисията по земеделие на Европейския парламент.

За това предупреди още преди година аграрният министър Румен Порожанов. Изравняването на субсидиите между старите и новите страни членки е била единствената точка в заседанието на съвета на министрите, по която не е бил постигнат тогава консенсус, макар балтийските страни, Полша и Словакия да са били за максимално сближаване.

Момчил Неков

Момчил Неков

Проблемно за България е и решението за тавана на директните плащания, смята Момчил Неков. „Таванът от 60 000 евро с прогресивно намаляване до 100 000 евро, който предложиха от Еврокомисията, беше по-добър за страни като България, в която има голяма концентрация на земя и субсидии.

За съжаление, той също беше завишен с възможност за изключване от изчислението му на част от заплатите и на схемите за млади земеделски производители и екосхемите. По същество, това означава, че вместо да има по-справедлив подход към малките и средни земеделски производители, има реален риск да се повтори ефектът в сегашния програмен период“, допълни още той.

Комисията по земеделие прие своя доклад с 27 гласа „за“, 17 „против“ и 1 „въздържал се“. Той обаче няма да може да бъде гласуван в пленарна зала в рамките на този мандат, което означава, че в рамките на следващия мандат, може да бъде ревизиран и прегласуван преди да се започнат
междуинституционалните преговори по бъдещата Обща селскостопанска политика.

Споделете.

Коментирайте

Close