Вкуси България със SlowTours.bg

Битката за тоталния хербицид глифозат отново пламва в Европа

0

Битката за легалното използване на тоталния хербицид глифозат, за който има съмнения, че причинява рак, отново пламва в Европа. Сегащното одобрение на активното вещество изтича през декември 2022 г.

Привържениците на подновяването на разрешителното за глифозат разчитат на земеделските производители, които следват принципите на консервативното земеделие, в опит да получат зелена светлина на ЕС за противоречивия убиец на плевели. В същото време ново проучване, ръководено от д-р Майкъл Антониу и д-р Робин Меснаж от King’s College London, доказа, че хербициди на основата на глифозат като Roundup, могат да причинят рак и да доведат до увреждане на ДНК. Тези ефекти се проявяват дори при дози, за които регулаторите твърдят, че нямат неблагоприятни ефекти.

Учени: активното вещество на Roundup – глифозат, уврежда ДНК

Изследването установява, че активното вещество на Roundup – глифозат, уврежда ДНК. Това се причинява от оксидативен стрес и разрушителен дисбаланс в тялото, който може да причини дълъг списък от заболявания, посочват авторите на проучването. Тази констатация, съгласно закона за пестицидите на ЕС, трябва да доведе до забрана на глифозата и всички негови формули. Резултатите от проучването могат да умножат съдебните дела на болните от рак в САЩ, които съдят големите химически компании, вярвайки, че излагането на Roundup е причинило тяхното заболяване. Три такива дела вече са решени в полза на ищците.

Препаратите на основата на глифозат вече са забранени за ползване от земеделски производители в няколко европейски държави, но не и в България, която към момента е запазила неутралитет. Според действащото законодателство, пръскането с глифозат е забранено на 150 метра от къщите в населените места у нас. Въпреки това кметовете обработват плевелите не с косене, а с пръскане с глифозат.

Глифозатът е забранен в някои страни от ЕС, но не и в България

Сега дебатът за подновяване на разрешителното за глифозат отново е на дневен ред. Процедурата започна през декември 2019 г., когато група компании внесоха официално заявление. Тя ще включва процес на оценка, проведен от четири държави членки на ЕС, назначени за докладчици –  Франция Унгария, Холандия и Швеция. Но загрижеността за въздействието на глифозата върху здравето и околната среда продължава и дебатът за неговото обновяване се очаква да остане разгорещен.

Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) и Световната здравна организация (СЗО) одобриха химичното вещество глифозат, заявявайки, че „е малко вероятно да представлява канцерогенен риск за хората от излагане чрез диетата“. Същото становище беше споделено от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) и Европейската агенция по химикалите (ECHA) в предишната процедура за одобрение. За разлика от тях обаче, Международната агенция за изследване на рака (IARC) още през 2015 г. заключи, че тоталният хербицид глифозат е „вероятно канцерогенен за хората“.

Споделете.

Коментирайте

Close