Вкуси България със SlowTours.bg

ЕК: Изискването веригите да продават български храни е дискриминация

0

Европейската комисия официално предупреди България, че изискването търговските вериги да продават приоритетно български храни е дискриминационно. Решението за това бе взето преди месец от правителството, като веригите бяха задължени да продават българска продукция от местни (регионални) производители в обектите си, но без да посочва размер на квотата.

Задължението веригите да продават българска продукция е дискриминационно

Постановлението на Министерския съвет задължи търговците да обособят места за продажба с площ “достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство”. Първоначалното предложение на аграрното министерство за квота от 50% от площите, не залегна в правителственото постановление, а на практика веригите и в момента продават българска продукция.

В решението на кабинета са изредени и българските храни, които задължително ще се продават в търговските вериги:

  • мляко и млечни продукти, които са изцяло произведени от българско сурово мляко;
  • риба и рибни продукти;
  • прясно месо и яйца;
  • пчелен мед;
  • пресни сезонни плодове и зеленчуци, произведени от регионални производители.

Задълженията към веригите задължават свободното движение на стоки

Тези задължения ограничават свободното движение на стоки, залегнало в член 34 от Договора за функционирането на ЕС (ДФЕС), се посочва в официално становище на Европейската комисия. “Законодателството ограничава също така свободата на установяване съгласно член 49 от ДФЕС, тъй като ограничава свободата на търговците на дребно да избират своя асортимент, да определят подредбата на продажбените си площи и да адаптират веригата си на доставки”.

От Европейската комисия предупреждават, че страната ни разполага с един месец, за да отговори на опасенията й. Ако не получи задоволителен отговор, Еврокомисията може да реши да изпрати на България мотивирано становище.

Министерството: Не се нарушават досегашните доставки в търговските обекти

“Предприетата мярка не засяга свободното движение на стоки, произведени в други държави, тъй като постановлението, издадено на основание на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, не предвижда забрана и ограничения за предлагане на продукция от държави членки на ЕС и трети страни. По никакъв начин не се нарушават досегашните доставки в търговските обекти на продукти, внесени от други държави и продукти, които могат да се предлагат на пазара във всички търговски обекти в страната”, заяви по-късно в официална позиция земеделското министерство.

От ведомството, което ще изпрати в срок обосновано становище до Европейската комисия, припомнят, че мерките са “в подкрепа на българското производство, на малките и местни производители за запазване на поминъка им предвид карантинирани райони, затруднени транспортни връзки и риск от пренасяне на заразата при транспортиране. Въведените мерки не водят до изкривяване на конкуренцията и вътрешния пазар, а са в ползва на потребителя без да засягат каквито и да е правила”.

Споделете.

Коментирайте

Close