Вкуси България със SlowTours.bg

Бутилките за минерална вода пълни с 24 520 химикала

2

Бутилките за вода съдържат над 24 000 химикала

Широкото потребителско търсене на пластмасови бутилки и опаковки за храни, които не съдържат токсичния бисфенол, е довело до значителни подобрения в технологията на производство. Но ново германско изследване показва, че тези пластмасови бутилки съдържат хиляди други потенциално опасни химикали, включително и разрушаващия хормоналната система диетил хексил фумарат (DEHF).

Мартин Вагнер и колегата му Йорг Оелман от университета “Гьоте” във Франкфурт, заедно с екип от изследователи от германския Федерален институт по хидрология , са направили тези открития след изследвания на 18 различни вида пластмасови бутилки за вода. Тестовете са проведени чрез комбиниране на биологични методи и спектрометричен анализ с висока резолюция. Оказало се, че в бутиките има 24 520 различни химически вещества, които са потенциално опасни за здравето.

Два химикала в бутилките с вода разстройват хормоналната система

Най-тревожното откритие е, че пластмасовите бутилки се съдържа DEHF – пластификатор, който прави бутилките по-еластични. Според докладите, DEHF е бил в най-големи количества, в сравнение с останалите химикали. Химичното съединение разстройва хормоналната система и причинява антиестрогенна активност.

В резюмето на изследването се посочва, че в 13 от 18-те бутилки за минерална вода е засечена висока антиестрогенна активност, а при 16 от 18 проби се наблюдава потискане на андрогенните рецептори в организма с цели 90%.  Смята се обаче, че не DEHF е причина за потискането на андрогенните рецептори, което кара учените да смятат, че за това е отговорен друг опасен химикал. Останалите открити химични вещества в бутилките също разстройват хормоналната система на човека.

Тепърва трябва да се направят подробни анализи за състава на бутилките за вода, тъй като те очевидно водят до ендокринни смущения, казва Брус Блумберг от Калифорнийския университет в Ървайн.

Учените препоръчват на потребителите да избягват максимално пластмасата и да купуват стъклени бутилки с минерална вода.

Споделете.

2 коментара

Коментирайте

Close