Бял трън при безсъние, мигрена и хемороиди, помага и на либидото

0

Белият трън (Silybum marianum L.) е билка, известна като силно природно средство за детоксикация и подпомагане дейността на черния дроб. Има хепатопротективен ефект, благодарение на високото съдържание на антиоксиданта силимарин, който стимулира естествената регенерация на черния дроб.

Билката има благотворно действие и при хора с диабет тип 2. Шестмесечен прием на продукти с екстракт от бял трън помага за постигане на траен контрол върху кръвната захар и инсулиновата резистентност.

Описание на билката бял трън

Белият трън е едногодишно или двугодишно растение. Стъблото е право, слабо разклонено, набраздено. Листата са последователни, едри, с бяло мрежовидно жилкуване. Триъгълно изрязани и перести. Цветовете са тръбести, събрани в съцветие кошнички, разположени върху стъблените разклонения.

Обвивните листа на кошничките са с бодли по ръба. Венчето е пурпурночервено. Няма чашка. Тичинките са 5, сраснали с прашниците. Плодът е плодосемка – черна, със сиви точки и хвърчилка. Цъфти май-август.

Използваема част на белия трън

Употребяват се семената на растението. Берат се след узряване през септември-октомври. Сушат се на сянка или в сушилня при 40 градуса.

Къде се среща белият трън?

Покрай пътищата, край оградите и бунищата, основно в Южна България.

Действие и приложение на белия трън

Белият трън стимулира имунитета действа жлъчегонно, противовъзпалително и болкоуспокояващо. Употребява се при възпаление на черния дроб, жлъчката и далака, при жълтеница, хемороиди, запек, газове, мигрена, безсъние и за повишаване на потентността.

Лечебна рецепта с бял трън при чернодробно-жлъчни заболявания, холецистопатии, жълтеница и запек

Необходими съставки:

1 ч. л. счукани семена бял трън
500 мл вода

Начин на приготвяне:

Прави се запарка от 1 ч.л. счукани семена, които се киснат 1 час в 500 мл вряла вода. След това
запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

Споделете.

Коментирайте

Close