Вкуси България със SlowTours.bg

Червеното месо предпазва от болести на сърцето

0

Червеното месо предпазва от сърдечно-съдови заболявания

Червеното месо не е чак толкова вредно за сърцето, колкото доскоро смятаха учените. То дори може да предпазва от сърдечно-съдови заболявания, тъй като една от наситените мазнини, които съдържа – стеариновата киселина, помага в борбата със заболяванията на сърцето.

Доскоро се смяташе, че наситените мазнини запушват артериите и увеличават значително риска от инфаркт. Ново изследване обаче твърди, че не всички са толкова опасни.

Стеариновата киселина, която се съдържа в телешкото и свинското месо, пилето (без кожата), зехтина и млякото, няма неблагоприятен ефект върху нивата на холестерола. За разлика от  другите като лауринова, миристинова и палмитинова киселина, които имат рискови фактори, обвързани с развитието на сърдечни болести.

Червеното месо е полезно заради стеариновата киселина

Похапването на постно говеждо месо подобрява нивата на холестерола и причината е именно в стеариновата киселина, се казва в изследване, публикувано в американския „Журнал за здравословно хранене“. Доброволци били подложени на диета в продължение на пет седмици.

Всеки ден участниците в изследването трябвало да похапват постно говеждо месо. След края на диетата доброволците понижили нивото на холестерола с 5%, а нивото на лошия холестерол с 4%. Резултатите били почти същите при другите участници, чиято диета включвала консумацията на риба, зеленчуци и протеини. И двете групи доброволци запазили теглото си по време на изследването.

Червеното месо съдържа здравословни мазнини, за разлика от надениците и шунката

Д-р Майкъл Ръсел – автор на проучването от Университета в Пенсилвания, твърди, че неподправеното червено месо е носител на уникално количество здравословни мазнини за разлика от надениците и шунката. Абсолютен мит е, че всички наситени мазнини са вредни за сърцето, обясняват специалистите. Храните, които са богати на стеаринова мастна киселина (като червеното месо), даже са полезни за сърцето.

„Истината е, че никой и никога не е казвал: „Хора, спрете изцяло приема на животински мазнини.“ Просто не трябва да се прекалява с тях“, уточняват още авторите на изследването.

Споделете.

Коментирайте

Close