Вкуси България със SlowTours.bg

Държавата отваря нова лаборатория за качеството на храните

0

Нова държавна лаборатория ще следи за качеството на храните

Държавата ще тества в нова референтна лаборатория качеството на храните. „Всички потребители трябва да са сигурни, че продуктите на българския пазар са качествени и безопасни“, каза зам.-министърът на земеделието Явор Гечев, който участва в кръгла маса за предстоящите международни хранителни изложения от 6 до 9 ноември в Интер Експо Център в София. На тях се очакват над 300 участници от четири континента.

„За да осигурим независим контрол над качеството на храните, ще се създаде напълно нова национална референтна лаборатория, която ще функционира като структура на Министерството на земеделието и храните”, обясни Явор Гечев. Идеята е всяко едно изследване, направено в която и да е лаборатория в България, да се дублира. Резултатите от вторите проби ще се пазят в националната референтна лаборатория към аграрното министерство.

По този начин ще се спре възможността за манипулации с лабораторни тестове за качеството на храните. Достоверността на всяко изследване, направено на територията на страната, ще може да се провери във всеки един момент.

Гечев подчерта, че българските производители трябва да произвеждат повече и качествени суровини, с които да се захранва родният пазар. „Крайната цел е да се повиши брутният вътрешен продукт от преработвателния бранш”, коментира още зам.-министърът.

Споделете.

Коментирайте

Close