Вкуси България със SlowTours.bg

Реколтата от праскови е най-ниската от 40 г. насам, цените скочиха двойно

0

Реколтата от праскови и нектарини в цяла Европа е най-ниската от 40 години насам, а цената на плодовете скочи двойно.

Годишното производство е намаляло с 30%, в сравнение с производството през 2020 г. и с 37% в сравнение със средното за 2016-2020 г. Десертните праскови на българския пазар се търгуват по 4-4,20 лева/кг на дребно, докато миналото лято цените бяха два пъти по-ниски. Причината за срива в европейската реколта от праскови са продължителните и неочаквани студове, обхванали континента през март и април, съобщава RFI.

Добивите в най-големите европейски производители на праскови са най-ниските от 30 години

Добивите в най-големите европейски производители на праскови и нектарини – Италия, Испания, Франция и Гърция, са най-ниските за повече от 30 години. Гърция претърпя 45% свиване на добива, а Франция отбеляза спад от 34%. „Към 1 юли 2021 г. производството на френски праскови е намаляло с 30% в сравнение с 2020 г. и с 37% в сравнение със средното, в резултат на историческата слана, която засегна всички региони тази пролет. Това ще бъде най-ниското производство от 1975 г., посочват от Agreste, Бюрото за статистика на френското министерство на храните и земеделието.

За четирите европейски производители – Италия, Испания, Франция и Гърция, се очаква реколтата от праскови и нектарини да достигне приблизително 1,9 милиона тона, с 16% по-малко в сравнение с 2020 г., която вече бе белязана от лоша реколта. В Испания сривът в реколтата е с 40%. „Нивата на цените са високи. Прасковите и нектарините са с 60% по-скъпи от миналата година“, коентира Вилко ван де Зваард от холандската компания за внос WilkoFruit. RFI цитира професионалистите в индустрията, които казват, че не са виждали такава реколта от 1991 г.

Прасковите и нектарините са с 60% по-скъпи от миналата година

Цената на прасковите в цяла Европа това лято е висока – 146 евро за 100 кг, което е с около 40 евро над седмичната средна стойност за 5 години. Причините са в ниското предлагане на плодове от континента, но и поради високите мита и транспортни разходи на вноса от Мароко, Турция и Тунис. Междувременно Coexphal, испанската Асоциация на производителите на плодове и зеленчуци със седалище в Алмерия, стартира кампания за бойкот на продукти от марокански произход. В отворено писмо алмерийската асоциация призова крайния потребител да се научи да различава мароканския продукт в супермаркетите.

В България ситуацията е още по-тежка. Реколтата също се срина заради хладната пролет, на места нарушеното опрашване и дори липсата на оплождане. Според Коста Петров, председател на сдружение „Българска праскова“, българският производител на праскови е поставен на колене, тъй като цените у нас са по-ниски от тези в Гърция. „Досега такова нещо не е било, нещата горе-долу вървяха паралелно. Тази година обаче българските фирми си направиха картел и ни извиват ръцете.

Българският производител на праскови е поставен на колене

Изкупните цени в момента са голяма каша. Досега изкупната цена на индустриална праскова, която е за преработка, за сокове, компоти и нектари, винаги е била съобразена с това, което е в Гърция. Тази година обаче имаме голяма аномалия, в южната ни съседка цената на прасковата за преработка стига 0,42-0,43 цента без ДДС, у нас тя е 0,65-0,70 стотинки. Явно, че нашите фабрики направиха картел и прецениха, че това е максимума, който могат да ни дадат. Щели да фалират, ако ни плащат по 0,80 стотинки, иначе от Гърция купуват плодовете на 0,43 цента“ , възмущава се Петров.

Споделете.

Коментирайте

Close