Kinto

ЕК ще забрани двойните стандарти за храните в Европа

0

Европейската комисия обяви, че ще забрани двойните стандарти за храните в целия ЕС заради натиска от страните от Централна и Източна Европа. „Ще засилим борбата срещу двойното качество на храните. Изменихме директивата за нелоялните търговски практики така, че да бъде забранен двойният стандарт при храните“, каза европейският комисар за правосъдието, потребителите и равенството между половете Вера Йоурова, цитирана от euractiv.com.

„Това ще даде на националните власти инструмент, с който да прекратят тази практика. Както заяви президентът Юнкер миналия септември, в ЕС не може да има граждани от втора класа. “

В речта си за състоянието на Съюза в Страсбург на 13 септември Юнкер обеща да предприеме действия, като заяви: „Няма да приема, че в някои части на Европа на хората се продават храни с по-ниско качество, отколкото в други страни, въпреки че опаковките и брендирането са идентични“.

Проучванията на няколко правителства в Централна и Източна Европа установиха, че мултинационалните компании за хранителни продукти продават в новите страни-членки на ЕС храни, произведени с по-нискокачествени съставки. В същото време те ги търгуват със същата опаковка и марка, с каквато се предлагат в Западна Европа.

Храната с двойно качество предизвика сериозни критики от лидерите в източните държави членки на ЕС. Българският премиер Бойко Борисов определи ситуацията като „апартейд за храна“, а унгарски държавен служител я описва като „най-големият скандал на близкото минало“.

Когато скандалът за първи път избухна, Комисията първоначално заяви, че качеството на храната не е сред компетенциите й, за разлика от безопасността на храните, и изтъкна правото на хранителната промишленост да използва различни съставки, за да отговаря на различни национални вкусове.

Политическият натиск от страна на правителствата на страните от Централна и Източна Европа обаче изглежда е убедил Комисията да промени позицията си.

Изследванията в страните от Източна Европа показват, че много стоки, включително прахът за пране, са с по-ниско качество от същата марка и опаковка в по-старите страни членки. Йоурова подчерта, че ЕК започва с храните, а методологията ще бъде готова следващия месец.

 

 

Споделете.

Коментирайте

Close