Вкуси България със SlowTours.bg

Как да изберем качествен пчелен мед и да го съхраняваме правилно

0

Всеки има нужда от пчелен мед – възрастни, деца, здрави хора и хора със здравословни и проблеми. Но знаем ли как да изберем истински, висококачествен пчелен мед? Ето някои тайни.01

Как да изберем висококачествен мед и да го различим от фалшивия

За да се проявят изцяло полезните свойства на меда, той трябва да е натурален, т.е. направен от пчелите, без човешка „намеса“. За съжаление е невъзможно да се провери меда за автентичност у дома. Само лабораторните тестове могат да установят качествата на пчелния мед.

Кои са признаците на нискокачествения мед?

Прекомерното количество захар

Прекомерното количество захар показва, че пчелите не са произвели мед от нектар от цветя, дървета и цъфтящи растения, а от захарен сироп. Друг белег е липсата на полезни елементи и витамини. Това предполага, че медът е бил загряван над 40 ° C – това е пагубно за всички полезни вещества в меда.
Мед от Украйна
Защо се прави това? Някои безскрупулни продавачи загряват меда, така че той да стане течен и да изглежда прясен, а не произведен през миналата година. Ако обаче не се спазват температурните условия, всички ползи от меда изчезват – той преминава от категорията “полезни” в категорията “просто сладко”.

Високото съдържание на вода

Водата в меда трябва да бъде не повече от 13-20%. Ако количеството й е по-голямо, това означава, че медът е незрял, т.е. изваден е от пчелните пити предсрочно. Високото водно съдържание на незрелия мед е пречка за дългото му съхранение и – качеството му ще се влоши доста бързо.

Ако нямате възможност да направите лабораторно изследване на меда, обърнете внимание на нашите съвети. Надяваме се да ви помогнат да различите фалшивия от истинския пчелен мед.

Как да изберем мед при покупка

Предлагаме ви да използвате следните методи за проверка на качеството на меда:

Мирисът е приятен

Помиришете меда – пчелният мед, произведен от нектара на растенията, има специфична, приятна миризма. Този, получен от захарен сироп, няма силен меден аромат.

Вкус – истинският мед предизвиква леко гъделичкане в гърлото

Вкусете меда. След лъжица мед ще почувствате леко гъделичкане в гърлото, стипчивост. Вкусът трябва да е сладък, без никакъв намек за киселина. Ако усетите киселинност или миризма на ферментация, не купувайте. Най-вероятно медът ферментира.

Кристализация – добрият мед кристализира

Не забравяйте, че само прясно изваденият мед може да бъде течен. В рамките на 1-2 месеца всички видове мед, с изключение на акациевия, кристализират. Кристализацията е нормален процес. Ако ви предлагат течен мед в края на есента или зимата, замислете се – най-вероятно това няма да е пресен, а просто разтопен при висока температура мед.

Вискозитет – хубавият мед се “увива” около лъжицата

Мед
Течният мед трябва да бъде достатъчно вискозен. Ако купувате мед в плътно затворен буркан, просто го наклонете на една страна. Медът трябва да се стича плавно. Ако можете, извадете меда с лъжица – висококачественият мед ще се отцеди от лъжицата бавно, а фалшивият – бързо и на капки. Добрият мед се “увива” около лъжицата, докато фалшивият няма такова свойство.

Истинският мед попива в кожата

Вземете малко мед и го разтрийте леко между пръстите си.  Висококачественият пчелен мед ще попие в кожата ви, а този, в който има ненужни добавки, ще се превърне в бучка.

Хомогенност – качественият мед е еднороден

Погледнете внимателно буркана с мед – там не бива да има разноцветни ивици и различни слоеве. Добрият мед, дори след кристализацията, ще бъде еднороден и хомогенен.

Плътност и тегло на меда

Плътността на меда е 1,41-1,51 г/см³, а тази на водата е 1 г/см³, така че медът е по-тежък от водата. Поради тази причина в буркан от 0,5 л не трябва да има 500 г, а около 750 г мед, в литър – 1,5 кг и т.н. Претеглете буркана с мед, извадете теглото на буркана и вижте какво се получава. Ако масата на меда се оказа по-малка, това означава, че е бил разреден с вода.

Причината може да е и в ниското качество на продукта: медът е изваден предсрочно, той все още е незрял, следователно има високо водно съдържание. Ако медът тежи повече, отколкото трябва да бъде, тогава най-вероятно към него са добавени „тайните“ съставки: брашно, нишесте или захар.

Попива ли в хартия?

Веднага след закупуването можете да проверите качеството на меда по друг начин. Вземете малко количество мед и го капнете на хартия. Медът с високо съдържание на вода ще започне да се абсорбира в хартията почти веднага. Но от висококачествения мед следа върху хартия ще започне да се появява едва след 5-7 минути.

Как да съхранявате пчелен мед у дома?

Медът, за разлика от повечето продукти, може да се съхранява дълго време, без да губи полезните си свойства. За това обаче трябва да му осигурите необходимите условия.

Температура на съхранение на меда

Температурата на съхранение на меда не трябва да надвишава диапазона от –5 °C до 20 °C. Само при тези условия качеството на меда няма да пострада.

Влажност по време на съхранение на мед

Оптималната влажност за нормалното запазване на меда е 58-66%. При по-висока влажност медът започва да абсорбира влагата от околния въздух. Ако нивото на влажност падне под 58%, тогава започва обратният процес – изпаряването на влагата от меда. И двете се отразяват отрицателно върху качеството.

Съдът за съхранение на меда не бива да е метален

Силно нежелателно е да съхранявате мед във всякакви метални съдове. Пчелният мед  може да влезе в химическа реакция с метала, което не само ще доведе до промяна във вкуса,  но и може да причини отравяне.
Биомед
Не поставяйте мед в съдове, изработени от пластмаса и глина. Ако са направени от нискокачествен материал, пчелният мед може да влезе в реакция с тях. Най-добре е да държите мед в стъклен буркан със стегнат капак.

Пазете от силна слънчева светлина

В меда, под въздействието на слънчевата светлина, витамините и хранителните вещества започват да се разграждат, което отнема от хранителната му стойност. Само вкусът и цветът остават непроменени. За да предотвратите това, съхранявайте съдовете с пчелен мед на място, където слънцето не прониква.

Споделете.

Коментирайте

Close