Вкуси България със SlowTours.bg

Как да разширим пчелното гнездо

0

С настъпването на април започва цъфтежът на разнообразни овощни видове и различни растения като глухарче, върба и подбел. Цъфтежът събужда инстинкта на пчелите за създаване и отглеждане на поколение, както и за пренасяне на мед. През този месец се поставя началото на т.нар. восъчен градеж. В началото на пролетта се спазват няколко правила, за да се осигури достатъчно храна на пчелните семейства. Препоръчително е да се стеснят и затоплят гнездата, за да се създадат подходящи условия на майката за снасяне на яйца и по този начин да се повиши броят на пчелите. През април обаче е необходимо да се направи разширяване на гнездата, за да се предотврати прекъсването на този процес.

Още в края на март и началото на април трябва да се наблюдават крайните две пити. Когато пчелите са изпълнили междурамията или има яйца, настъпва време да се направи разширяване на гнездото. За целта са ви необходими изградени пити с работнически килийки от предходната година. Използвайте тези от тях, които имат от светъл до тъмнокафяв цвят. Препоръчителна е употребата на по-светли пити, понеже се запазват за по-нататъшните разширявания. В случай че съдържат мед, ще осъществи по-добро подхранване. Когато медът липсва, може да ги напръскате със захарен или медов разтвор. Пчелите работнички полират питите, а майката снася яйца в тях.

Правилното изпълнение изисква постоянство и постепенно разширяване на гнездото. Първоначално се поставя по една пита до крайната. Пилото трябва да бъде насочено откъм западната или южна страна. След няколко дни се проверява дали питата е запълнена с яйца и едва когато е се поставя нова. За да се започне восъчният градеж, е необходимо младите пчели да развият восъчните си жлези. Благодарение на цъфтежа се благоприятства отделянето на восък и се изграждат нови пити в гнездото. Все повече медови килийки под горните летви с нов бял восък се запълват с нектар. Когато настъпи този момент е необходимо да започнете разширяване на пчелните гнезда с восъчни основи.

Как се извършва разширяване с восъчни основи?

Във всяко гнездо поставете по една рамка с восъчна основа. Рамката се поставя между последната пита, която има открито пило и последната, която е покрита с прашец и мед. Обърнете към пилото тела, върху който е споена восъчната основа, за да помогнете на младите пчели да го вградят по-лесно и да избегнете деформация на изградената пита. Наблюдавайте килийките и когато се изградят до половината от височината им преместете питата в центъра на гнездото, където майката снася яйцата, а на нейно място по същия начин поставете нова восъчна основа.

Как да поставим строителна рамка на гнездото?

Когато поставяте восъчна основа за градежа на питите с работнически килийки в другия край на гнездото се поставя строителна рамка. Строителната рамка позволява на пчелите да задоволят необходимостта си от търтеев градеж и да започнат образуване на т. нар. далаци. Всъщност в далаците се получава най-чистият и доброкачествен восък. Когато има мед се разпределя сред по-слабите пчелни семейства. Пчелите го почистват и това позволява да се стопи.

Всъщност поставянето на строителни рамки е необходима техника, която не трябва да се пренебрегва. Пчелите изграждат килийки, които са необходими на майките, за да снасят неоплодените яйца. Целта на тази процедура е да се избегне градежът на търтееви килийки и отглеждането на търтеи в плодниковите пити. За да се увеличи добивът на мед е препоръчително пчелите да са ангажирани с градежа. Това ги прави по-активни и предотвратява изпадането им в роево състояние.

Понякога пчеларите могат да наблюдават, че пчелите от едно семейство не градят върху строителната рамка, докато другите пчели го правят. В повечето случаи причината за това е, че пчелното семейство е осиротяло или се готви за роене. Когато пчелните семейства са прекъснали градежа, вероятно е прекъснал и приносът на нектар.

Строителната рамка трябва да е удобна на пчелите. Може да използвате обикновена плодникова рамка, на която няма опънати телове. Прикрепете към горната летвичка ивица от восъчна основа (приблизително 1 сантиметър). Това ще стимулира пчелите да започнат изграждането на търтееви килийки в нея.

За да постигнете по-добър ефект може да поставите на разстояние 1/3 от долната летвичка друга, която е разположена успоредно. В горния край на страничните летвички заковете ламаринени ушички, които ще придържат рамката към фалцовете на плодника. Опънете теловете и поставете восъчна основа. Горната летвичка остава подвижна. Благодарение на прикрепената към нея ивица от восъчна основа, ще се започне градежът на търтееви килийки.

В долната част с восъчна основа ще започне изграждането на килийки за складиране на мед, прашец и отглеждане на пило. Благодарение на подвижната горна летвичка може да повдигате и изрязвате далаците, без това да пречи на пчелните семейства.
Може да поставите по 2-3 от тези строителни рамки между питите с пило в гнездото, което позволява на пчелите, отделящи восък да ги достигат по-лесно.

Елена Лазарова

Елена Лазарова

Автор: Елена Лазарова,

репортер в Agronovinite.com

Споделете.

Коментирайте

Close