Вкуси България със SlowTours.bg

Красимира Кодукова: Международният ден на мавруда ще е на Димитровден

0

– Г-жо Кодукова, в понеделник, в рамките на седмицата преди Фестивала „Дефиле на младото вино 2020 г.“, официално представихте инициативата на Българската асоциация на винените професионалисти за обявяване на 26 октомври 2021 г. за Международен ден на мавруда. Разкажете повече за тази идея?

Международният ден на мавруда е инициатива, посветена на българското вино и наречена на един от най-ценените и стари български сортове. Целта ни е да привлечем сериозен интерес към българското лозарство и винопроизводство, да откроим забележителната хармония между хилядолетни традиции, иновативни технологии, качество и стилово разнообразие на вината, произведени в България.

Инициативата е на Българската асоциация на винените професионалисти – експертна организация, обединяваща специалисти от всички сектори, свързани с българското вино. Каузата на БАВП е популяризирането му, така че то да заеме своето достойно място на световната винена сцена чрез разпознаваемост, изразителна идентичност и положителен имидж.

Страната ни е с една от най-древните винени истории. Това е причината за сорт символ да изберем Мавруда, познат на света като автентичен български сорт и често сочен като емблематичен за страната. Целта ни е празникът да се утвърди като значимо събитие във винената презентация на България, което да насочи различни групи потребители към българското вино.

Планираме ежегодната винена проява да се отбележи официално за пръв път на 26 октомври 2021 година, като инициативи и дейности, посветени на българското вино, ще има в цялата седмица и месец около събитието.

– Защо избрахте точно датата 26 октомври, Димитровден?

Преди близо 100 години, на Димитровден, когато повечето винари вадят виното от джибрите, майсторът на Станимашката малага, Аристи Чорбаджаков – Чорбаджака, започвал гроздобер. Неговата прецизност в грижите за лозята и майсторлък в правенето на вино и до днес са пример за качество и отношение към занаята.

Затова избрахме Димитровден да бъде празник на българското вино и Международен ден на мавруда. В народния календар Димитровден бележи края на стопанската година, ден, в който небето се отваря, за да сбъдне желанията ни за бъдещата година и успешна зима. А зимните месеци са време за червено вино, споделено с близки и приятели.

– Какви прояви планирате за Международния ден на мавруда през октомври догодина?

Всичко зависи от финансирането, което ще намерим. Плановете са да организираме международна конференция, посветена на сорта Мавруд, инфотур за медии и опознавателни пътувания за винени специалисти. Предвиждаме както обучения и дегустации за любители, така и майсторски класове за професионалисти. Ще приканим всички изби, търговци, винени магазини, барове и ресторантьори да припознаят този ден и да организират промоции, дегустации, винени вечери с вина от мавруд и други български сортове за своите клиенти и гости.

В програмата ще има винени преживявания за любители с дегустации и посещения на изби, дегустационни менюта в ресторанти и винени барове, събития в специализирани магазини за вино и други обекти в цялата страна. Информация за всички активности около Международния ден на мавруда, за изби, локации и промоции ще публикуваме на интерактивен двуезичен сайт.

– Как планирате да се финансира такова мащабно събитие като Международния ден на мавруда?

Мащабите на инициативата изискват осигуряването на широка обществена подкрепа и финансова помощ от всички заинтересовани страни и партньори. Ще търсим финансиране чрез публично-частно партньорство, спонсорство, целево насочване на маркетингови разходи на изби, търговски обекти и дистрибутори, отстъпки, преференциални цени и бартер с места за настаняване, заведения и туристически обекти. Ще търсим възможности по оперативните програми за развитие, възможности за европейско финансиране, разбира се част от приходите ще дойдат от регистрационни такси, дарения и доброволчество.

Споделете.

Коментирайте

Close