Вкуси България със SlowTours.bg

Какво е космат картоф и устойчив ли е той на болести и вредители?

0

Косматият картоф е най-новото откритие за биоградинарите, тъй като при отглеждането си той не се нуждае от никакви пестициди. Причината е в това, че е устойчив на вредители и редица болести, които нападат обикновения картоф.

Косматият картоф е картофено растение с власинки по листата, а не по грудките. Оригиналният космат картоф Solanum berthaultii е див вид, родом от Боливия и вероятно прародител на култивирания южноамерикански картоф.

Какво е космат картоф?

Косматият картоф израства до около един метър, а понякога и малко повече. Цветовете са лилави, сини или бели, а плодовечете – зелени или шарени. Грудките са твърде малки, за да бъдат ценни за ядене и растението естествено расте в сухите райони на Боливия при висока надморска височина. Най-важните от всички черти на косматите картофи обаче всъщност са власинките.

Наричани в науката трихоми, тези лепкави косми покриват листата и ги предпазват от вредители. Когато малък вредител, например листната бълха, кацне на листата, той се хваща в капан в лепкавите косми. Не може да се храни или да избяга.

По-големите вредители, като колорадски бръмбари, може да не се залепят, но лепкавостта също ги възпира. Изследователите са открили, че косматите картофи имат известна устойчивост на други заболявания, включително някои плесени и мана по картофите. Защо косматите листа осигуряват тази устойчивост, все още не се знае.

Хибриди на космати картофи за домашни градинари

Вече можете да получите устойчиви на вредители космати картофи, поне в САЩ, чрез отглеждане на хибридни кръстоски на култивирани и диви картофи. Създадени са само няколко хибрида, но те съчетават вкусните, големи грудки от домашния картоф с естествената устойчивост на вредители на дивите видове, съобщава gardeningknowhow.com. За домашните градинари това означава, че могат да отглеждат картофи с малко или никакви пестициди, напълно органично.

Двата хибрида, които се предлагат, се наричат “Косматият принц” и “Крал Хари”, който е предпочитаният сорт, тъй като има по-къд вегетационен период. Докато “Косматият принц” има нужда да расте до 140 дни, “Крал Хари” е готов за ваденете след 70 до 90 дни. Косматите картофи все още не се предлага широко, но в САЩ има дистрибутори, които вече ги продават на биофермерите.

Споделете.

Коментирайте

Close