Pictor

Манов мед, смилянски боб, българска леща и ориз – на рафта в МЕТРО

0

Български манов мед, смилянски боб, ориз и леща на български производители скоро ще се наредят на рафта в магазините на МЕТРО в страната. Веригата продължава да развива програмата „Отгледано с грижа в България“ като добавя и тези продукти родно производство към своя асортимент.

„Бихме искали да покажем цялото разнообразие на меда, в зависимост от произхода му – като монофлора – акация, лавандула, слънчоглед, липа, също и полифлори, както и традиционния странджански манов мед“, казва Георги Гърневски, ръководител на проекта „Отгледано с грижа в България“ за млечни продукти, плодове и зеленчуци, сухи и консервирани храни.

Манов мед

Странджански манов мед

„В допълнение, искаме да разкрием и разнообразието от обработка на меда – кремообразен мед, мед под формата на пита, пчелно млечице, суров мед, който не е преминал през термична обработка с цел хомогенизиране, като при суровия мед имаме максимална степен на доближаване до истинските здравословни свойства на продукта.“

МЕТРО ще гарантира произхода и качеството на предложеното на рафта разнообразие, за да бъде сигурно, че избраният от клиентите мед е без антибиотици, не е смес между български и вносен или че има добавена глюкоза или фруктоза.

„За да постигнем това, започнахме работа директно с българските производители – не само от по-големите, но и с местни пчелари, при които със сигурност можем да гарантираме не само произход, а и използването на дадена култура, за да гарантираме чистота и съдържание“, допълни Георги Гърневски.

Смилянски фасул

Смилянски фасул

При варивата целта на програмата „Отгледано с грижа в България“ е да даде предимство на българските продукти на рафта в магазините на МЕТРО. „Няма как да имаме традиционен български щанд, ако не предложим и типичен български боб като смилянския, с гарантиран произход. Това е ключов елемент от програмата ни и затова започнахме активно работа с местната общност в село Смилян“, казва Гърневски.

„Целта е нашите клиенти да бъдат убедени, че това не е подобен боб от друг регион с фалшиво наименование, а да бъде истинският продукт. Ще добавим и бобове, които са отгледани и в други български и планински региони. Ще допълним рафта и с класически ориз, произведен в България.“

МЕТРО работи активно с българските производители по програмата „Отгледано с грижа в България“ вече втора поредна година. За това време асортиментът на компанията от традиционни български продукти вече надвишава 400. Общността от местни фермери, доставящи директно в магазините на компанията, е вече над 200 души, а през последната година обемът от продадени български плодове и зеленчуци надхвърли 4 300 тона.

Метро розови домати

Българските розови домати са в асортимента на МЕТРО

През октомври МЕТРО обнови своите отдели за млечни продукти, вкарвайки над 20 вида сирене, кашкавал и кисело мляко, разработени от мандрите “Лесидрен” и “Пастир”, както и множество продукти на малки производители, работещи в съседство с магазините на компанията.

„Радваме се, че за 2 години успяхме да изградим стабилна общност от местни фермери доставчици. Земеделските производители се убедиха, че са добре дошли при нас. За нас е важно те да имат мерак да произвеждат, като се съобразяват с минималните законови изисквания за осигуряване на качество и проследимост на продукта, които ние изискваме“, обяснява Георги Гърневски.

МЕТРО

Атила Йенисен, главен изпълнителен директор на МЕТРО, министър Румен Порожанов, шеф Андре Токев и Георги Гърневски опитват българско сирене при откриване на новите млечни отдели на МЕТРО

„Когато казвам „минимални“, имам предвид всичко, което по закон се изисква по отношение на предварително опаковани продукти, спазване на съответните наредби от закона за храните или наредба 26, етикетиране и произхода на продуктите да бъде наистина от собствено производство.

От там нататък, отговарят ли на тези изисквания на съответните наредби на БАБХ, те са добре дошли на нашият рафт. Ние сме готови да приемаме стоката от малките производители локално, така че дори не е необходимо да доставят до централен склад, а директно до най-близкия магазин. Разбира се, те трябва да издават и законни финансови документи“, подчерта Гърневски.

МЕТРО Реселешки воден лук

Реселешкият воден лук намери пътя към своите клиенти през магазините на МЕТРО

Условията на МЕТРО за работа с малките производители са изключително облекчени. Главната цел на компанията е да предложи автентични български продукти на вниманието на своите клиенти. „Стига стоката да е качествена, ние я приемаме и и не връщаме обратно към производителя нереализираните количества“, обяснява Георги Гърневски.

„Сроковете за плащания са намалени до онзи минимум, необходим за техническата обработка на документация и фактури. Нямаме никакви изисквания производителите да правят допълнителни плащания за маркетинг или осигуряване на реклама за тези продукти. Всичко това е наша грижа. Няма нищо притеснително и в договорите – те са максимално опростени и лесни са за работа.“

А дали кооперирането между земеделците помага при работата с големите компании от модерната търговия? „Кооперирането и съюзяването задължително помагат. Практиката по цял свят, особено във водещи страни в това отношение като Италия, Франция, Дания и Скандинавието, показва, че умението на малките производители да се кооперират ги прави по-конкурентни и способни да излизат на по-големи пазари“, казва Гърневски.

„Колкото до работата с МЕТРО, помага и по още една причина – дава възможност както на тях, така и на МЕТРО да уеднаквят мащаба на операциите. Чрез обединение малките фермери имат възможност да съберат по-голям ресурс и да представят по-добре техните продукти. Поне за МЕТРО това важи с пълна сила. С развитието на концепцията за местната кръгова икономика, която МЕТРО все повече започва да възприема, съюзяването ще помогне на локалните производители да се адаптират към съвременните условия на търговия и икономически отношения в обществото.“

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close