Вкуси България със SlowTours.bg

Биопроизводителите в ступор: не могат да заявят субсидии в ИСАК

2

Биопроизводителите у нас масово не могат да очертаят площите, които обработват, и да заявят субсидии, тъй като електронната система на ДФ “Земеделие” отхвърля заявленията им и дава грешка. Срокът за подаване на документите изтича утре, 15 май, и без подпомагане могат да останат около 10 000 производители на биологична продукция.

“На 11.05.2020 г. при подаване на заявление за подпомагане в Общинска служба “Земеделие” – Враца не успяхме да заявим подпомагане по мярка 11. Просто по никакъв начин ИСАК (Интегрирана система за администриране и контрол – б. р.) не е е подготвена технически и програмно за прием по мярка 11.

Както и да опитвахме с експерта, който работеше нашето заявление, не се получи, а в резултатите от автоматични проверки системата даваше “фатална грешка”, посочва в писмо до Българска асоциация “Биопродукти” Мариана Петкова, представител на фирма “Брейн Фууд” ЕООД. Тя не е член на браншовата организация, но в отчаянието си търси нейното съдействие.

Дружеството се сблъсква със същия проблем и в Общинска служба “Земеделие” – Оряхово. “Системата ИСАК не ни допусна да заявим мярка 11. Изписваше, че можем да увеличим площите само до 20% от досега заявяваните. И въпреки, че заявяваме биологични, а не в преход площи, излизаше предупреждение, че площта не е биологична!

На 11.05.2020 г. звънях многократно до МЗХГ на всевъзможни телефонни номера. Непрекъснато даваше заето или свободно и никой не отговаряше, докато най-накрая на тел. 02 985 112 58 отговори служителка , която каза, че може да се обърнем единствено към ДФЗ на вътрешен тел 203! Там, разбира се никой не ни отговори на обаждането!

Не мога да повярвам, че след такова медийно огласяване от страна на министерството, че биологичните мерки работят, ние се сблъскваме с проблеми в самия край на кампанията! Не падат правни основания! Не можем да приключим заявления с биологичните мерки и няма кой да ни отговори защо е така!”, завършва Мариана Петкова. С проблем като нейния се сблъскват стотици биопроизводители.

Milen-Stoyanov

Милен Стоянов

“Телефоните ни не спират да звънят. Изпратихме писмо до земеделското министерство и миналата седмица нашият председател Албена Симеонова обсъди проблема с министър Десислава Танева. В крайна сметка получаваме категоричен отказ да се удължат сроковете за заявяване на подпомагане по мярка 11”, коментира за Агроновините Милен Стоянов от Управителния съвет на Българска асоциация “Биопродукти”.

От министерството съобщават, че заявяването от всички земеделски производители върви нормално и че към 7 май са приключени 98 на сто от заявленията, обработени за същия период на миналата година. В същото време в областните дирекции “Земеделие” вчера са получили анкета, в която министерството иска да отговорят с “да” или “не” на въпроси дали ще се справят в срок с приключването на заявленията. След това устно, по телефона, са предупредили служителите, че отговори “не” са неприемливи.

Споделете.

2 коментара

  1. Пронев on

    Щом има проблеми във системата задължително удължаване на срока !!!

  2. Пронев on

    Щом има проблеми във системата задължително удължаване на срока на компенсациите !!!

Коментирайте

Close