Вкуси България със SlowTours.bg

Пробутват вредни за здравето храни на децата в градини и училища

0

Децата в градините и училищата често се хранят с вредни за здравето храни, пълни с палмово масло и растителни мазнини, с добавена сол и неотговарящи на стандарта. Нивото на хигиена в кухненските блокове често пъти е много ниско, показват проверките на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в цялата страна.

В периода 24 септември – 11 октомври 2019 г. инспектори на агенцията са проверили 2462 кухненски блокове към детски градини и училища, ученически бюфети и столове. Възбранени и насочени за унищожаване са 13,305 кг бисквити, солети и халва с вложени палмови и кокосови мазнини, 13,660 кг кашкавал, 4 кг брашно, 6,544 кг кренвирши, които не са произведени по утвърден стандарт. 49,77 л безалкохолни напитки и 2,310 л айрян със сол също ще бъдат унищожени, тъй като не са разрешени за предлагане в детски градини и училища.

Направени са и 18 проверки по сигнали на родители и потребители в училищни столове и лавки, обекти тип „кухни майки“ в градовете Бургас, Кюстендил, Пловдив и София град. В училищни бюфети на територията Кюстендил и София е установено предлагане на чипс с различни вкусове, соленки, бисквити и кексчета, които са в несъответствие с Наредба №8.

За откритите 57 опаковани храни са издадени предписания за спирането им от реализация и за провеждане на обучение на персонала за стриктно спазване на наредбата. В училищен бюфет на територията на Пловдив е установено предлагане на кроасани с какаов пълнеж, които не отговарят на изискванията в наредбата, за което на управителя е връчен акт. Инспекторите на БАБХ общо са издали 20 акта за административно нарушение и 191 предписания.

Проверките в обектите за детско и училищно хранене се извършват целогодишно. Най–често констатираните несъответствия са на сградния фонд и технологично оборудване или лошо хигиенно състояние в обектите, липсващи термометри в хладилните съоръжения, нобявени алергени в продуктите и предлагане на храни, които не са произведени по утвърдените стандарти.

„МЗХГ разработва Проект на Национална стратегия за прилагането на схема за предлагане на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в детските градини и училищата, както и два законопроекта – Закон за храните и Закона за управление на агрохранителната верига. Целта на промените е да подобрят контрола върху храните и качеството на живот“, каза по-късно днес зам.-министърът на земеделието доц. д-р Янко Иванов на Годишната национална конференция „Достъп до добра храна“ в София.

Бюджетът по схема „Училищно мляко“ за учебната година 2018/2019 е над 15,813 млн. лв., от които са изплатени близо 11 млн. лв, бюджетът по схема „Училищен плод“ за учебната година 2018/2019 е над 13,651 млн. лв., от които са изплатени близо 8,3 млн. лв, допълни доц. Иванов.

Споделете.

Коментирайте

Close