Шестте най-често срещани проблема при отглеждането на репички

0

Репичките са обичани от градинарите заради ранното си зреене и освежаващия си вкус. В началото на пролетта този зеленчук укрепва имунитета, помага да се справим с пролетната умора и с недостига на витамини.

За какво е полезна репичката?

Тя съдържа големи количества витамини (C, A, PP, B 1 ), диетични фибри, микроелементи (калий, калций, фосфор, натрий, магнезий, желязо и др.) А горчичното масло, съдържащо се в репичките, е евтин и широко достъпен растителен източник на есенциални Омега-3 и Омега-6 мастни киселини. В допълнение, репичките са вкусни и с тях се приготвят многобройни салати и супи.

Репичките израстват средно за 4-5 седмици, те са доста непретенциозни в отглеждането – искат поливане и разрохкване на почвата. Въпреки това, понякога стопаните с мъка наблюдават, че репичките са много дребни, или са кухи, деформирани или сухи. Понякога репичките са много горчиви, прекалено твърди и влакнести или имат воднист вкус.

Какво се бърка в процеса на отглеждане? Нека разгледаме най-често срещаните проблеми и начините за тяхното решаване.

Репичките са станали много дребни

Репички

Репичките стават дребни заради постоянна липса на подхранване и влага

Тук най-логичното обяснение (ако това не е характеристика на сорта) е постоянна липса на подхранване и влага по време на процеса на отглеждане. Лехата за репички може да се оформи както през пролетта, така и през есента. Ако почвата е нормална, добавете на един квадратен метър половин кофа с пясък и компост, по 1 супена лъжица амониева селитра, суперфосфат и калиев сулфат .

Що се отнася до поливането, то на първо място трябва да бъде редовно. Ако имате възможност, извършвайте капково напояване или внимателно навлажнявайте почвата всеки ден. След поливане леко разроквайте почвата в междуредията на дълбочина 3-5 см, така че върху почвата да не се образува кора и винаги има приток на въздух към корените.

Репичките са пораснали твърде едри

Репички

Репичките стават много едри при преполиване

Има наистина едроплодни сортове репички – повече сред къснозреещите сортове, при които кореноплодите достигато 40 г. Така от един квадратен метър можете да съберете до 6 кг при правилна грижа. Но ако вашите репички са станали прекомерно едри, без да са от такъв сорт, значи в нещо сте прекалили – най-често с наторяването или с прекомерното поливане. Вкусът на такива неестествени гиганти не е особено добър.

Какво да направите, за да предотвратите тази ситуация? Спазвайте правилните агротехнически мероприятия за отглеждането на репички. Ако почвата ви е бедна, можете да подхраните зеленчуците с билкова инфузия, разредена във вода по време на процеса на растеж. Напълнете бидон с вода до 1/4, след това изсипете прясно набраните растения (в пропорция 10 кг растения на 100 литра вода) и прибавете сух птичи тор. Покрийте бидона с мрежа и бъркайте всеки ден сместа. Готова е за използване, след като спре да ферментира (когато вече не се отделят газови мехурчета). Това обикновено се случва след 1-3 седмици. Получената инфузия се разрежда с вода 1:1 и репичките се поливат около корените.

Репичките са кухи

Репички

Ако репичката е изкуфяла, тя или е засята късно, или е презряла

Ако репичките са изкуфели, в тях има твърде много празнини и дори е открито гниене, най-вероятно не сте наторили правилно мястото. Но внимавайте – не можете да поставите пресен оборски тор около репичките и е по-добре да не прекалявате с азотните торове.

Ако репичката е просто изкуфяла, тогава може да има няколко причини наведнъж – или е презряла, или сте закъснели със сеитбата на семената. Кога да я посеем? Зависи от сорта, но трябва да знаете, че най-добрата температура за отглеждане на репички е 15-20° C. В някои региони това може да е едва в средата на май, а дори и тогава не навсякъде. За да получите ранна реколтата, започнете да сеете репички, когато температурата достигне поне 10° C. Семената могат да покълнат при 2-4 ° C, но за това ще са им необходими 2 седмици.

Празнотите и всяко друго гниене в репичката могат да са причинени и от наличието на вредители, чиито яйца и ларви се хранят с кореноплодните. Затова не забравяйте за превантивните мерки – спазването на агротехниката за отглеждане, внимателното окопаване, наторяването и борбата с вредителите с подходящи средства.

Репичките са много горчиви

Липсата на влага или нередовното поливане е основната причина за този проблем. Ако е необходимо (например при сухо, горещо време), поливайте репичките всеки ден. И не забравяйте да окопавате растенията, за да не се образува кора по горния слой на почвата. Премахвайте редовно и плевелите, за да получават репичките ви достатъчно влага.

Прекалено горчивия вкус на репичките се дължи на съдържанието на горчично масло в тях, а в него има ерукова киселина, излишъкът от която е вреден за организма. Горчивината на кореноплодите се появява и в “обраслата” репичка, която не е била извадена навреме от градината, и в тази, която е била засята в студена почва, или пък разсадът е бил изложен на студ.

Репичките са много меки или, обратно – твърди и влакнести

Репички

Понякога репичките са дървенисти вътре

Ако репичката има твърда, дървесна консистенция или е твърде мека, вместо да е сочна и хрупкава, определено се касае за липса на влага или достатъчно подхранване по време на растежа. Почвата в градината винаги трябва да бъде достатъчно влажна и плодородна!

“Воднистостта” на репичките се появава при постоянен излишък на влага по време на отглеждането. Също така това може да се дължи на “прехранване” с азотни торове или излагане на студове.

Репичките са криви

Репички

Репичките се деформират в глинеста почва. Снимки: Ogorod.ru

Деформацията на репичките е характерна главно за тези растения, които се отглеждат на гъсто върху глинеста почва. Това пречи на правилното им развитие. За да се избегне това, преди да засадите лехите, облагородете почвата с малко пясък. Имате предвид, че когато в почвата липсват влага и подхранващи вещества, репички може да не се образуват изобщо.

Споделете.

Коментирайте

Close