Наш учен изследва навиците на хранене по време на епидемия от коронавирус

0

Българският учен д-р Албена Шкодрова, която е преподавател в  Университета в Льовен, Белгия (KU Leuven), работи по изследване на навиците на хранене по време на епидемията от коронавирус.

Албена Шкодрова

Д-р Албена Шкодрова

Д-р Шкодрова кани желаещи да се включат в проучването, защото смята, че  „социалният експеримент, който преживяваме, ще пренареди ежедневието и света“. Тя събира ентусиасти, които да водят дневник за храната си по време на карантина, да наблюдават какво, защо и как купуват, готвят и ядат.

„Темата ми е как карантината променя смисъла на храната за нас, как е след живот, запълнен с удобството и удоволствието да ядеш на ресторант, изведнъж тази възможност изчезне?

Карантината превръща ли ни в “хамстери”? Имаме ли угризения? Какво ни се върти в главите, когато правим избор какво ще ядем: в магазина, вкъщи, колко време ще готвим, с кого, как ще ядем?

Забавлява ли ни да готвим? Ще ни омръзне ли и кога? Промени ли се значението на това да ядем? Занимават ме десетки въпроси!“, коментира д-р Шкодрова. „Ситуацията е извънредна и дори запазването на рутината има значение. И тъй като карантината е необичайна, обичайното поведение в нея също придобива особено значение!“, допълва тя.

Българският учен предлага желаещите да участват в изследването да попълват дневник, който могат да изтеглят от нейния сайт Albenashkodrova.com. Събраните данни, със съгласието на участниците в проучването, може да бъдат използвани за статия в пресата или за научна публикация.

Кухненски дневник д-р Албена Шкодрова

Кухненският дневник може да се изтегли от сайта на д-р Албена Шкодрова

Освен че преподава в Университета в Льовен, Албена Шкодрова работи по изследователски проект към  Института за социални движения в Бохум, Германия. Преди да се заеме с научното изследване на храните и храненето като феномен, Албена Шкодрова работи като журналист в България и като директор на Балканската мрежа за разследващи репортажи BIRN.

Тя бе дългогодишен главен редактор на списанието за храна и вино „Бакхус“, а издадената от нея книга „Соц гурме“ се превърна в бестселър. В нея тя изследва с последователността на учен и с цветното перо на журналист подхода към храната по време на социализма в България.

Споделете.

Коментирайте

Close