Вкуси България със SlowTours.bg

Първата ферма за щурци в България отвори близо до Бургас

1

Български инженер по електроника и автоматика отвори първата в България ферма за отглеждане на щурци. В момента те се пласират на пазара като храна за домашни любимци, но идеята е занапред от насекомите да се извлича протеин, който да се използва и за човешка храна, каза за Агроновините собственикът инж. Стоян Вълев.

Насекомите във фермата наброяват половин милион

Фермата за щурци се намира в градчето Българово, на 20 км от Бургас. Първото зареждане с малки щурчета става на 3 февруари 2019 г. В момента насекомите във фермата наброяват половин милион. Идеята на инж. Вълев идва от френска фирма за автоматизация. Тя също има ферми за насекоми, от които се произвежда протеин за храна на аквакултури. Снахата на българския предприемач е дипломиран биотехнолог от Бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Така семейството създава фермата и я регистрира като животновъден обект в Българската агенция по безопасност на храните.

Стоян Вълев щурци

Инж. Стоян Вълев

Един цикъл на угояване на щурците продължава около два месеца. Човешката намеса във фермата е сведена до минимум. „Ако се питате какво общо има между електрониката и автоматизацията и развъждането на щурци, отговорът е простичък – повечето процеси в отглеждането им, като поддържането на постоянна температура и влажност в помещенията, са автоматизирани“, казва инж. Вълев.

Човешката намеса е при храненето – с фураж без консерванти и изкуствени добавки, който Вълеви приготвят по специална рецепта и който помага на щурците да растат и да се размножават пълноценно. Човешки фактор има и при спедицията към крайни клиенти – хора, които отглеждат гущери, игуани и други земноводни като домашни любимци.

Щурците – източник на протеин за човешка храна

Пазар за щурците и в момента има, но по-далечната цел на инж. Вълев е от тях да се извлича протеин за човешка храна – нещо, което редица организации и компании търсят за бъдещето. Едната причина е, че световното население нараства и, според Организацията на ООН за храни и земеделие (FAO), към 2050 г. ще достигне около девет милиарда души. Респективно расте и търсенето на месо, риба и други протеини. Но увеличаването на производството на месо е скъпо и може да има вредни последици за околната среда, според доклад от 2013 г. на FAO. Затова организацията по прехраната призовава за консумация на протеини от насекоми като по-устойчива алтернатива.

Ферма за щурци в Българово

Фермата за щурци отвътре

„В един килограм суха маса от щурци има около 200 грама протеини, докато в килограм телешко са около 190 грама, а в килограм свинско – 150 грама. В щурците има високо съдържание на витамини от групата В и особено В12, много повече желязо, отколкото в спанака. Съотношението между мастните киселини Омега-6 и Омега-3 е 3:1 – по-добро, отколкото в сьомгата. Освен това протеинът от насекоми е много по-лесно усвоим от човешкия организъм, в сравнение с протеина, извлечен от ориз, грах и овес“, казва инж. Вълев. Затова на много места в света, особено в Канада и на американския континент, все по-често гледат на щурците и скакалците като на достъпен източник на висококачествен протеин.

Два милиарда души по света се хранят с насекоми

И в момента около два милиарда души по света се хранят с насекоми – най-често като добавка към други ястия, като щурците и скакалците се ловят диви. В същото време броят на фермите за отглеждане на насекоми непрекъснато расте. Според доклад на Global Market Insights, пазарът през 2015 г. е бил около 33 милиона долара в световен мащаб, но прогнозата е, че пазарният пазар на САЩ само до 2023 г. трябва да надхвърли 50 милиона долара.

Ферма за щурци в Българово

Щурците се угояват около два месеца

Има едно голямо препятствие за бизнеса с ядливи насекоми. Американците всъщност не ядат буболечки, за разлика от азиатците. Но собствениците на редица старт-ъпи за развъждане на насекоми смятат, че вкусовете могат да се променят. Те припомнят, че навремето с омари са били хранени само затворниците в Мейн и то за наказание. А до края на 70-те години яденето на суши е изглеждало доста отблъскващо за американците, които били категорични, че сурова риба в Америка ядат само мечките.

„Населението на северните страни обаче посреща добре щурците като храна. Проблемът е, че все още Европейската комисия не разрешава този тип насекоми да се използват за ядене от хора. Белгия вече е подала заявление за одобрение на тоя тип храна, и се чака становището на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA). Смятаме, че до края на тази година или началото на 2021 г. производството на протеин от насекоми ще е легално и в Европа“, подчертава инж. Стоян Вълев.

Торът от щурци е по-добър от оборския

Друга възможност за стопаните на ферми за щурци е производството на тор, тъй като остатъчният продукт от насекомите – т. нар. меконий, има много по-добри подхранващи качества от оборския тор от преживни животни, посочва инж. Вълев. Фермата в Българово скоро започва преработка на протеин на прах от изсушени щурци, който ще се използва за хранене на домашни животни. Ще може да се влага и в хранителни добавки, защото при тях процедурата по разрешение е доста по-олекотена. В лабораторията на Аграрния университет в Пловдив вече са направени изследвания на продуктите на Вълеви и резултатите са повече от добри.

Споделете.

1 коментар

Коментирайте

Close