Caryx

Храните хамелеони и техните ползи за здравето

0

Случвало ли се е да видите цяла орехова ядка и да се изумите колко много тя прилича на човешкия мозък? Всеки един от нас си е задавал въпроси защо доматът толкова наподобява формата на сърцето, морковите на очите, цитрусите – на женски гърди.

„Нека храната бъде твоето лекарство и твоето лекарство бъде храната“, е казал Хипократ и може би ще се окаже прав, защото има връзка между лечебните свойства на храните хамелеони и човешките органи, на които те наподобяват. Повечето храни, които приличат на част от човешкото тяло, всъщност са полезни точно за тях. Вижте кои са те.

Орех мозък

Мозък – орех

Доказано е, че орехът е една от храните с най-силно благоприятно действие върху човешкия мозък. Орехите са източник на омега-3 мастни киселини и съдържат повече витамин В9, Е и антиоксиданти от всички други ядки.

Боб бъбреци

Бъбреци – боб

Формата на боба наподобява бъбрек и той действително подпомага бъбречната функция. Бобовите зърна са оформени точно като този важен човешки орган и му осигуряват разнообразие от минерали и витамини.

Цитруси гърди

Гърди – цитруси

Грейпфрутът, портокалите и другите плодове от семейство цитруси наподобяват женските млечни жлези. Те спомагат за движението на лимфата, а според д-р Моулави, грейпфрутът съдържа съединения, наречени лимоноиди, които потискат развитието на рак на гърдата.

Морков око

Очи – морков

Ако отрежете един морков и се вгледате добре в него ще видите огромна прилика с човешкото око. Бета каротинът ( от който идва и оранжевият цвят ) помага да запазим по-добро зрение и предпазва от дегенерация на макулата.

Целина кости

Кости – целина

Целината съдържа силиций, вещество което е част от структурата на костите. Тук трябва да ви запознаем с един много интерес факт, а именно че костите съдържат 23% натрий. Същото съдържание на натрий има и в състава на целината.

домат сърце

Сърце – домат

Благодарение на ликопена в себе си, доматите имат този червен цвят. Доказано е, че приемът на ликопен намалява значително рисковете от сърдечни болести. Доматът освен това е богат на витамин С, който също е от ключово значение за здравето на сърцето.

Гъба ухо

Ухо – гъба

Ако това сравнение ви излгежда странно, разрежете една гъба и се вгледайте внимателно. Скоро ще се питате как не сте забелязали до сега. Гъбите са много богати на витамин D, който е от огромно значение за запазването на добър слух.

Авокадо матка

Матка – авокадо

Авокадото балансира хормоните и предпазва от рак маточната шийка. Ако всичко все още ви изглежда случайно, замислете се върху факта, че са нужни 9 месеца, за да се развие плодът в матката. Точно толкова са нужни и на авокадото, за да се превърне от цвят в зрял плод.

Споделете.

Коментирайте

Close