Вкуси България със SlowTours.bg

Разрешиха износа на термично обработени птичи продукти за Аржентина

0

България вече може да изнася термично обработени птичи продукти за Аржентина. Страната ни е получила одобрение на сертификата за експорт, стана ясно по време на среща между земеделските министри на България и Аржентина Десислава Танева и Луис Бастерра в Буенос Айрес.

Министър Танева получи уверение от своя колега, че съвсем скоро страната ни ще има и одобрен сертификат са експорт на прясно птиче месо. В момента България изнася за Аржентина предимно растения, използвани в парфюмерията и медицината, шоколад и временно консервирани череши. Най-значителен внос от Аржентина имат суровите фъстъци.

Танева и Бастера

Министър Танева и аржентинският й колега подписаха декларация за сътрудничество

По време на срещата двамата министри подписаха декларация за сътрудничество в областта на земеделието и насърчаване на двустранната аграрна търговия. „Аграрният отрасъл е ключов и за двете страни. България е световен лидер в производството на лавандула. Българското розово масло е с най-доброто качество на световния пазар. Имаме потенциал в тези сектори да увеличим стокообмена“, заяви министър Танева и допълни, че около 30% от производството на сирене в страната ни е насочено за износ.

Десислава Танева и Луис Бастерра обсъдиха и изградената противоградова защита на територията на Аржентина и нейната ефективност. Министър Танева информира, че в България се работи за въвеждане на противоградова защита чрез самолетен способ и се водят разговори с бранша в тази посока. Министрите на България и Аржентина изразиха готовност за научно-техническо сътрудничество в областта на биоземеделието между Селскостопанска академия и Националния институт за селскостопански технологии (INTA).

Споделете.

Коментирайте

Close