Вкуси България със SlowTours.bg

Гърция и Румъния вкараха още свои сирена в защитения списък на ЕК, ние не

0

България не е защитила по европейските схеми за качество нито един свой млечен продукт, докато съседните страни ни изпреварват и в това. Гърция регистрира още две свои сирена от овче и козе мляко в защитения списък на ЕК, а Румъния добави своя традиционен “Кашкавал от Савени”.

Продуктите със защитено наименование за произход (ЗНП) се ползват със защита от всякаква злоупотреба, имитация или пресъздаване, докато останалите могат да бъдат фалшифицирани. Това означава, че ако някой изпревари страната ни със защитата, например на киселото си мляко в Евросъюза, пазарът в България може да се окаже наводнен с чуждестранен йогурт, а вкусът на българското кисело мляко да остане само спомен и повод за национална гордост.

Сега Гърция получи одобрение от Европейската комисия да регистрира своето “ΑρσενικόΝάξου” (“Arseniko Naxou”) като защитено наименование за произход. “Arseniko Naxou” е узряло, твърдо сирене, което традиционно се прави от непастьоризирано козе и овче мляко. То има специфичен пикантен, наситен и солено-сладък вкус. Произвежда се на няколко места на остров Наксос и Малките Циклади, а качествата му зависят от климатичните условия в региона и разнообразието от растения при пашата в топлите месеци.

В края на 2019 г. Гърция регистрира още едно свое сирене – “Κρασοτύρι Κω4 (“Krasotiri Ko”)/(“Τυρί της Πόσιας”) (Tiri tis Possias) – свежо сирене, зряло в утайка от червено вино. Произвежда се от сиренина, получена от пастьоризирано или сурово козе или овче мляко. Зрее поне един ден в саламура и след това най-малко един месец във винени утайки, известни като “possia” – гъста смес от утайка от сварено червено вино, която е богата на аромати.

Румъния вписа своя “Кашкавал от Савени” (“Caşcaval de Săveni”) в регистъра на защитените наименования за произход. Представлява полутвърдо зряло сирене (с период на зреене минимум 60 дни) от попарена сиренина. Този вид сирене се прави от сурово краве мляко, което претърпява ензимна коагулация със сирище и се преработва по специфичен за района метод. Продуктът има приятен, едновременно сладникав и солен вкус, с горчиви нотки и привкус на орех, което се дължи на протеолитичната ферментация.

България не може да се похвали с нито един регистриран млечен продукт по европейските схеми за качество. Миналата година сдружението “Български традиционни млечни продукти” е подало в МЗХГ две заявления за регистрация на ЗНП “Българско кисело мляко” и на ЗНП “Българско бяло саламурено сирене”, които все още са в процес на обработка на национално ниво. Това, че нашите продукти нямат защита, ги прави уязвими от фалшификщации. От друга страна България пропуска много икономически ползи – още преди 10 години продажбите на продукти с географски указания достигнаха 54,3 млрд. евро за всички категории (селскостопански продукти, вина, ароматизирани вина и спиртни напитки). Това се равнява на почти 6% от сектора на хранително-вкусовата промишленост и напитките в ЕС.

Споделете.

Коментирайте

Close