Учени създадоха ябълка, която не потъмнява

0

Селекционери създадоха ябълка, която не потъмнява на въздуха

Учени от канадската биотехнологична компания Okanagan Specialty Fruits създадоха нов сорт ябълка,  която не потъмнява на въздуха сред срязването. Селекционерите са намерили начин да спрат ензимното покафеняване, известно и като полифенолна оксидаза, без да използват химикали.

Те са приложили биотехнология, но без да внасят чужди гени. “Ако генетичният състав на една ябълка се сравни с железопътна линия, ние все едно сме премахнали едната релса и сме я сменили с друга, но на една и съща писта”, обясняват селекционерите. Първите подобрени по този начин сортове ябълки са “Arctic Golden” и “Arctic Granny”. Консуматорите ще имат достъп до тях на пазара през 2015 г., казва президентът на Okanagan Specialty Fruits Нийл Картър.

Новите сортове ябълки ще осигурят повече от простите естетически ползи – по-малка загуба на плодове, те ще станат по-достъпни за консумация от повече хора, а печалбите на производителите и преработвателите  ще се увеличат.

Компанията Okanagan Specialty Fruits си партнира с правителствените служби по селско стопанство и хранителна промишленост в Канада за подобряването на сортове плодове – ябълки, круши, череши, праскови, нектарини и кайсии. Така те стават устойчиви на различни видове болести.

Биотехнологиите против покафеняването на ябълките не са първите, които се разработват от фирмата – през 1999 г. са правени подобрения на сортът папая “Rainbow” за справяне с определени типове вируси, което е спасило производството на тези плодове в Хавай. Сливата “Honeysweet” пък е  имунизирана срещу вируса на шарка и е одобрена за засаждане през 2004 година.

Новият сорт ябълка може да се отглежда както на север, така и на юг.
 

Споделете.

Коментирайте

Close