Невероятните здравословни ползи от консумацията на ароматния праз

0

Най-нежният лук, кралят на гурме ястията, фаворитът на здравословното хранене и незаменимият спътник на много ястия – любимият праз, е растение, което не можете да пренебрегнете.

Това е култура, която изисква отглеждане на разсад и доста търпение, докато стане готов за консумация в края на сезона, но чакането си заслужава. Празът, освен с приятен вкус, може да се похвали и с много ползи за здравето, свежест и производителност.

Празът се бори се с инфекциите

Благодарение на високото съдържание на алицин, празът (Allium porrum) помага на организма да се бори с инфекциите. Алицинът представлява вещество, съдържащо органична сяра, първоначално изолирано от двама американски химици – Честор Дж. Кавалито и Джон Хейс Бейли през 1944 година. Алицинът, който се съдържа и в чесъна, е силно антибактериално и противогъбично съединение с антивирусни свойства. Праз лукът предпазва от настинка, кашлица, грип и бронхит.

Празът помага за отслабване и добрява здравето на червата

Празът съдържа между 3-10% инулин. Инулинът ферментира в дебелото черво и служи за храна на добрите бактерии. От количеството на добрите бактерии (пробиотици) в стомашно-чревната флора зависи състоянието на чревната стена, разграждането и усвояването на хранителните вещества, силата на имунната система. Инулинът има антимутагенни свойства, защитава ДНК от увреждания, които водят до мутации, считани за причинители на различни видове рак.

Праз лук

Празът помага против затлъстяване

Изследване, проведено от Департамента по човешко здраве и хранителни науки в университета в Гуелф в Канада, потвърждава, че инулинът помага за отслабване. В продължение на осем дни инулинът е добавян към закуска с кисело мляко при млади, здрави жени. Изследователите стигат до извода, че “добавянето на 6 грама инулин към кисело мляко, намалява апетита и не увеличава приеманата от храната енергия.”

Празът съдържа много антиоксиданти

Празът съдържа много силния полифенол кемпферол, който действа антиоксидантно, противовъзпалително, антимикробно, кардиозащитно, неврозащитно, антидиабетно и антиостеопорозно. С две думи, бори се със свободните радикали, пази ни нервите и костите. Полифенолът кемпферол защитава обвивката на кръвоносните съдове (ендотелиум) от увреждане, дължащо се на свободните радикали. По този начин се намалява рискът от хипертония (високо кръвно налягане) и свързаните с нея сърдечни заболявания.

Празът е източник на витамини и минерали

Празът е един от най-силно витаминозните листни и стволови зеленчуци. Само с 33 ккал на 100 г тегло, празът съдържа 2 г протеин, 8 г въглехидрати и 2 г висококачествени фибри. Основното предимство на праза е поразително високото съдържание на минерали. Този лук съдържа магнезий, калий, калций, фосфор, желязо и сяра. Редовната употреба на праз като добавка към основния зеленчуков набор ви позволява да сведете до минимум риска от дефицит на тези минерали, които са изключително важни за нормалното функциониране на нервната и сърдечно-съдовата система.

Съдържа и много фолиева киселина (64 мг в 100 г), известна още като B9 – фолат. Това е особено важен витамин от група B за протичането на здравословна бременност и раждане на здраво дете. Фолиевата киселина подпомага формирането на здрава неврална тръба на плода, от която се развиват главният и гръбначният мозък, предотвратява риска от спонтанен аборт, намалява риска от преждевременно раждане.

Праз лук

Празът изобилства от витамини и минерали

В праза има значителни количества витамин А – 1667 IU в 100 г, който играе важна роля за имунитета и може да бъде особено полезен за предотвратяване на заболявания и инфекции. Витамин C (12 мг в 100 г) укрепва имунната система, бори се срещу уврежданията, причинени от свободни радикали и подобрява абсорбацията на желязо. Витамин К, който е необходим за кръвосъсирването и поддържането на здрави кости, участва в костния метаболизъм като увеличава количеството на специфичен протеин, който е необходим за поддържане на калций в костите.

Празът повлиява добре хормоналния баланс

Благодарение на перфектната комбинация от калий, калций и магнезий, празът често се нарича “женски” зеленчук и се препоръчва да бъде включен в менюто в случай на хормонален дисбаланс и метаболизъм. Но с това не се изчерпват полезните свойства на праза – той има високо съдържание на тиамин, рибофлавин, никотинова киселина. Запасът от аскорбинова киселина в праза почти се удвоява по време на съхранение (40 мг витамин С на всеки 100 г маса е рекорд). Празът също има високо съдържание на витамин А и естествени захари.

Това е един от най-полезните зеленчуци за нарушения на черния дроб и стомашно-чревния тракт. Редовната консумация на праз подобрява апетита, намалява симптомите на ревматизъм и артрит и помага за намаляване на последиците от преумора и стрес. Празът се счита за един от най-добрите компоненти на диетата при атеросклероза и нарушения на кръвообращението.

Добивите от праз са няколко пъти по-високи от добивите на лук

Празът е бил считан за абсолютно незаменим по времето на Древен Египет заради високата си производителност. Добивът на праз е няколко пъти по-висок от добива на лук. Дори и с няколко къси реда можете да получите достатъчно количество, с което да готвите в продължение на месеци. През първите месеци празът расте бавно, но коренището нараства, стъблата постепенно се сгъстяват и достигат от 2 до 8 см в диаметър.

Споделете.

Коментирайте

Close