Вкуси България със SlowTours.bg

Бабакит, миди с ориз и роле от тиквички на първата вечеря „Черноморска кухня”

0

Миди, бавно задушени с вино, роле от тиквички със специален пълнеж и прочутият бабакит бяха в менюто на първата дегустационна вечеря с бранда „Черноморска кухня”. По време на фестивала „Classic cars & Jazz fest” в Поморие гастрономически изкушените за пръв път опитаха специално приготвените от шеф готвача на ресторант „Сейнт Джордж“ черноморски шедьоври.

Вечерята започна с отгледани в района на Поморие традиционни зеленчуци – домати, краставички, пипер, люта чушка, придружени от кьопоолу и пълномаслено овче сирене. Предястието включваше виртуозно приготвените миди с вино и гриловани тиквички, но и рибен пастет и миди с ориз. Основният сет бе изцяло фокусиран върху морската храна – филе от черноморска акула, сафрид и бабакит, гарнирани с картофи със спанак. Наименованието на рибата бабакит до последно държа в неведение гурманите, тъй като малцина знаят, че това е поморийското название на малкия лефер, известен още като чернокоп. Смятан е за една от най-вкусните черноморски риби, заедно с калкана.

Черноморска кухня

Вечерята започна с отгледани в района на Поморие традиционни зеленчуци

Напитките варираха от традиционната ракия до бели и червени вина и розета на местна изба. За десерт гостите на дегустационната вечеря опитаха печени ябълки със сладолед и череши от овощни градини по Черноморското крайбрежие.

Желязко Атанасов

Желязко Атанасов

Това е едва началото на нашите дегустационни събития, коментира Желязко Атанасов от екипа на проекта „Черноморска кухня“ в България. Вече повече от година той и колегите му идентифицират вкусовете, типични за българското Черноморие – риби, меса, хляб, плодове, зеленчуци, сирена, билки и подправки. Аналогични дейности извършват и експерти в останалите страни с излаз на Черно море, които са партньори по проекта – Русия и Турция.

„По земите на Черноморието са идвали и си отивали много народи – гръцките колонизатори, римляните, по-късно османската и руската империи, Австро-Унгария, дори републиките Генуа и Венеция. Всяка от тези цивилизации е оставила свой отпечатък върху кухнята на местното население, но тя има и много общи черти“, казва президентът на Федерацията на ресторантьорите и хотелиерите на Русия Игор Бухаров.

„Когато започнахме да проучваме този въпрос, открихме близо 170 ястия по крайбрежието, практически еднакво приготвени и даже с почти еднакви имена. Това ни подтикна да работим за създаването на бранда „Черноморска кухня”, каза Бухаров по време на срещата на министрите на туризма от Черноморското икономическо сътрудничество миналото лято във Варна. Налагането на бранда „Черноморска кухня“ ще даде силен тласък в развитието на туризма в страните от Черноморския басейн с акцент върху гастрономическия туризъм, уверен е Желязко Атанасов. Целта е до 2020 г. „Черноморска кухня“ да се открои като отделна категория световни ястия, а до 2025 г. да влезе в топ 15 на най-популярните кулинарни брандове в света.

Споделете.

Коментирайте

Close