InVigor_Promo

Гърция осъди Чехия за гръцкия йогурт и бърза да го защити от имитации в ЕС

0

Гърция осъди Чехия за производство на гръцки йогурт и започна процедура да го защити от имитации. Чешката република се съгласи да спазва правилата на ЕС и забрани на мандрите си да етикетират своите продукти като гръцко кисело мляко.

Министърът на земеделското развитие и храните на Гърция Ставрос Араховитис заяви, че използването на термина за продукти, произведени извън Гърция, заблуждава потребителите и противоречи на законодателството на ЕС. Министърът призна, че гръцките производители на мляко твърде много са закъснели със защитата на гръцкото кисело мляко по европейските схеми за качество.

Гърция защити в ЕК бялото саламурено сирене фета и е на път да впише и киселото си мляко

Гърция отдавна е защитила своето бяло саламурено сирене фета по европейските схеми за качество, с които има богат опит – около 107 гръцки продукта са регистрирани в ЕС като сертифицирани хранителни продукти, 76 са със защитено наименование за произход, а 31 имат статут на защитено географско указание. Още половин дузина чакат одобрение, според уебсайта на ЕС за земеделие и развитие на селските райони. Гърция се сдоби с изключителното право да произвежда фета в рамките на ЕС след спорове, продължили 16 години.

Фета е вид саламурено сирене, много подобно на българското бяло саламурено сирене. Прави се от овче мляко, понякога с известни добавки от козе мляко. Има леко зърнеста структура и се яде самостоятелно, както и като компонент на салати и печива. И въпреки скандала от 2006 г., когато се разбра, че големи гръцки млекопреработвателни компании са внасяли козе и овче мляко от България, Румъния и Македония, за да произвеждат прословутото гръцко сирене, Атина запази ексклузивните си права върху производството.

Сега гръцката страна е на път да защити по Европейските схеми за качество и своето кисело мляко, прочуто по света като гръцки йогурт. Продуктът Greek yogurt е завладял много страни в Европа и САЩ, тъй като е високопротеинова, здравословна храна. Гръцкото кисело мляко е абсолютен лидер на американския пазар, макар и не благодарение на гръцки предприемач, а на турски кюрд. Хамди Улукая е основателят на компанията “Чобани” (от турски – пастири, овчари – б. р.), която се разраства толкова бързо, че през 2011 г. спира телевизионната си реклама, защото не можа да отговори на огромното търсене.

Основателят на компанията за гръцки йогурт в САЩ – “Стив Джобс на киселото мляко”

Потомък на мандраджии, Улукая е дипломиран политолог от университета в Анкара и пристига в Америка в средата на 90-те години с идеята да научи английски, да завърши магистратура по бизнес администрация (MBA) и после да работи в някоя високотехнологична компания. Баща му подхвърля идеята да произвежда сирене, която той първоначално отхвърля. Впоследствие размисля и основава малка мандра за производство на сирене, която няма особен успех.

бяло саламурено сирене

Гърция успя да защити бялото саламурено сирене фета след 16 г. битки

През 2005 г. Улукая вижда обява, че американския гигант Kraft затваря свой банкрутирал завод за кисело мляко в щата Ню Йорк. Купува го с кредит за 1 милион долара. Улукая назначава четирима от бившите работници и довежда майстор на кисело мляко от Турция, за да създаде максимално автентична производствена рецепта, пише в. “Капитал”. До основаването на “Чобани” гръцкият йогурт е с ограничено търсене в САЩ и годишен оборот от 60 млн. долара. 7 г. след покупката на завода продажбите на “Чобани” са за 700 милиона долара. Основателят Хамди Улукая така и не завършва магистратурата си, а списание Forbes го нарича  “Стив Джобс на киселото мляко”.

В САЩ не е забранено турска компания да произвежда гръцко кисело мляко, тъй като след провала на преговорите Европейският съюз все още няма подписано търговско споразумение с Вашингтон. И ако Гърция не може да предявява претенции към бизнеса в САЩ за производство и продажба на гръцки йогурт, то тя заведе и спечели дело срещу Чехия, в която мандри предложиха продукт с етикет “гръцко кисело мляко”.

В интервю пред китайската информационна агенция Синхуа министър Араховитис заяви, че правителството иска да пази националните си продукти от имитации и че още тази есен ще се задейства процедурата за защита на киселото мляко. „Страната ни е в процес на създаване на защитено географско указание в Европейския съюз. Гръцкото кисело мляко ще бъде защитено и в международни споразумения, които ЕС подписва с трети страни “, каза Араховитис. И за разлика от България, където се говорят само празни приказки за защита на българското кисело мляко, Гърция вече е предприела конкретни стъпки.

Кисело мляко

Българско кисело мляко

За да сертифицира гръцкото кисело мляко като защитено географско указание, земеделското министерство се обърна към компетентния контролиращ орган ELGO-DIMITRA в Атинския университет по селско стопанство, за да се дефинира какво точно представлява този традиционен продукт и да създаде техническа документация. “Какво е гръцко кисело мляко, какъв е неговият производствен процес, от какво мляко се произвежда, с какво водно съдържание – всичко това ще бъде описано”, казва Араховитис, цитиран от Etkhatimerini.

По какво се различават българското и гръцкото кисело мляко?

Българското кисело мляко е кремообразно, но гръцкото е по-гъсто, тъй като е изцедено от суроватката си за една нощ. Много компании добавят подсладител, макар в традиционното гръцко кисело мляко не се добавя обавена захар. За да се постигне гъстата текстура на гръцкия йогурт, повечето компании добавят сгъстители и пектин. Основната разлика между българското и гръцкото кисело мляко е в закваската.

При българските закваски съществува трайна симбиотична връзка между Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, припомня Готвач. БГ. Именно на тази симбиоза се дължат разликите във вкусовете и ароматите на българското и гръцкото кисело мляко. Друга разлика е, че нашето мляко се инкубира, но никога не се разбърква.

България също започна процедура за защита на своето кисело мляко в ЕС, като засега тя е задействана само на национално ниво. Ако Гърция изпревари страната ни със защитата на киселото си мляко в Евросъюза, пазарът в България може да се окаже наводнен с гръцки йогурт, а вкусът на българското кисело мляко да остане само спомен и повод за напразна национална гордост.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close