Вкуси България със SlowTours.bg

Търсенето на протеини от насекоми ще достигне 500 хил. тона

0

Търсенето на протеини от насекоми ще достигне 500 хил. тона до 2030 г. Става дума за търсене главно като фуражи и храна за домашните любимци, посочват експертите на Rabobank.

Прогнозираното увеличение е значително спрямо пазара в момента – около 10 хил. тона. Разработване на хранителни съставки на тази основа, като част от устойчивите методи на производство на алтернативни протеини на животинските, е пазарна ниша с висок потенциал, като в ЕС вече текат процедури по одобрението на такъв вид продукти.

Причината за растежа е в това, че световното население нараства и, според Организацията на ООН за храни и земеделие (FAO), към 2050 г. ще достигне около девет милиарда души. Респективно расте и търсенето на месо, риба и други протеини. Но увеличаването на производството на месо е скъпо и може да има вредни последици за околната среда, според доклад от 2013 г. на FAO. Затова организацията по прехраната призовава за консумация на протеини от насекоми като по-устойчива алтернатива.

В момента протеинът от насекоми се пласира на пазара като храна за домашни любимци, но идеята е занапред от насекомите да се извлича протеин, който да се използва и за човешка храна, коментира инж. Стоян Вълев, който неотдавна отвори първата в България ферма за отглеждане на щурци.

Споделете.

Коментирайте

Close