Вкуси България със SlowTours.bg

Топ 50 на иновациите в земеделското инженерство

0

Кои са най-големите иновации в земеделското инженерство?

Списък с 50-те най-големи иновации в земеделското инженерство за миналата година публикува сп. Resource, официално издание на Американското общество на земеделските и биологични инженери (ASABE). Те са отличени в годишното състезание „AE50“, което взима под внимание технологии и продукти с принос към прогреса. Иновациите, които участват в надпреварата, намаляват разходите за труд и подобряват потребителската сигурност, съобщава блогът за индустриални новини във фермерството FarmIndustryNewsBlog. Регистрираните иновации се оценяват от международна група експерти по земеделие.

През 80-те години на ХХ век, когато стартира състезанието „AE50“, повечето от иновационните открития са били акцентирани върху метала. Сега вече има засилено присъствие на информационни и електронни технологии, коментира изпълнителният директор на ASABE Дарин Дролингер. „Печелившите продукти са ориентирани основно към контролни, електронни и управленски системи, високотехнологични машини и мониторинг на производствените разходи и на капацитета“, допълва той.

Мобилно приложение за азотните нива на растенията, уред за зърноанализ и клетъчна аларма са сред отличените иновации

Някои от победителите, представители на високотехнологичния клас, са контролно-операторната система на „NewHolland”, джойстика C-Motion на „Claas”, уредът в областта на зърноанализа Инсталаб 700 на “Dickey-john”, машината за синхронизация и дистанционната система за наблюдение на “John Deere”, както и клетъчната аларма „WatchDog“ на „SpectrumTechnologies”.

Тя се задейства, когато даден енергиен източник спре да функционира. Щом силата намалее, собственикът се усведомява с телефонно обаждане. Друг техен продукт, който също намира място в класацията, е „Field Scout GreenIndex“ – това е приложение към смартфон, което отчита азотните нива на растенията.

Самоходна жътварка, система за хербициди и приложение за смартфон са иновациите със златни медали

Сред златните медалисти е самоходна жетварка серия WR на концерна „ACGO“. Жътварките са оборудвани с електрохидравлични контроли, които се управляват от виртуален терминал. Този вид технология предвижда по-голям контрол над основните функции на машината. Има и цялостно интегриран GPS – автоматично управленска система, като може да развие скорост до 25 км/ч. Това е с 45 % по-бързо, отколкото миналите поколения жътварки на „ACGO“.

Системата за хербициди „DuPont PrecisionPac“ на Дюпон също е отличена със златен медал. Тя създава хербицидна смес от активни съставки и може да съчетае до шест компонента в различни съотношения. Така се създава голям набор от хербицидни продукти. Иновацията позволява да се определи и точен пакет на единица площ, който се регулира, за да пасне на размера на полето или на капацитета на пръскачката.

Машината за синхронизация на „JohnDeere“ е сред иновациите, отличени със златен медал. Улесненото придвижване по време на разтоварване и на вътрешно-мрежовата логистика са двете характеристики, които позволяват на машината по-ефективно да прибира реколтата.

Операторът на комбайна е в състояние да контролира сеялката на зърно от кабината си, като синхронизира скоростта и страничното положение на сеялката, докато зърната се засяват. Машината осигурява и информация за резервоара с гориво за всеки отделен комбайн. Всеки оператор на трактор може да реши кой комбайн трябва да разтовари първоначално. Другите оператори могат лесно да изчислят следващият най-продуктивен ход, само докато гледат дисплея.

Иновация позволява регулирането на азотните нива на реколтата през смартфон

Иновацията FieldScout GreenIndex на „Spectrum Technologies“ дава възможност на производителите да регулират азотните нива на реколтата като използват смартфоните си. Приложението може да отчете много ниски нива на азот и показва тъмнозелен индекс. В допълнение, приложението показва какви са препоръчителните азотни стойности за царевицата.

Всички резултати вземат предвид местоположението на реколата и може да се препратят за архивиране или по-нататъшен анализ. Този продукт разрешава на производителите да приложат правилното количество азот на правилното място в точното време.

Пневматична сеялка, трактор и роботизирано точило са сред сребърните медалисти

Роботизираното точило RoboSharpener на „C
ase-IH“ е специално направено за вертикалните остриета „True-Tandem 330 Turbo“, като заостря с голяма бързина вълнообразните точила. Те се използват за обработване на почвата и за жънене на остатъците от реколтата. Точилото се поставя директно на набора инструменти по време на заточването. Системата му заостря вълнообразните или стандартните остриета за минути, като използва остри колелца, закрепени за люлеещо се рамо.

Пневматичната сеялка Centurion CDA600 на компанията „Great Plains Manufacturing“ е комбинативен култиватор, който работи с въздушен канал за засяване на зърната. Използва моментна система за притегляне, за да изчисли теглото на продукта в бункера. Долното налягане се контролира автоматично и така се осигурява равномерна дълбочина за засаждане. Редуването на култивиращите и засаждащи дискове спестява време при обръщането на браздите.

Накрайникът Express на „HYPRO-Pentair Water” също е отличен със сребърен медал. Той се поставя на всеки край от единична пръскачна помпа и изпомпва въздуха през накрайника на разпръсквача. Накрайникът Express подобрява времето за активиране на възвратната клапа на дюзовия корпус. По-бързата възможност за изключване и включване на клапана, довежда до по-прецизна употреба на агрохемикалите.

Разпръскващ клапан Scorpio на „HYPRO-Pentair Water” е отличен със сребърен медал. По разпръскващия клапан тече дванадесетволтов постоянен ток. Уредът се поставя към дюзовите корпуси на оборудването за пръскане. Клапанът позволява включване и изключване на пръскането по границите на нивата, в предишни напръскани зони и в зони, които са по-екологично нестабилни.

Използва вътрешен електронен пакет и магнитен затварящ се механизъм. Той намалява потреблението на енергия до 1 600 пъти, в сравнение с конвенционалните електромагнитни клапани, а капацитетът му за поточна струя е нараснал с 2,5 пъти.

Трактор 7R Series на „John Deere“ пести гориво

Тези серии трактори са по-конкурентноспособни на цялостно ниво, тъй като имат подобрения в плътността на мощността и продуктивността. Те имат и намалено потребление на гориво, а новото компактно шаси дава възможност за гъвкави операции, свързани с маневри из полето и транспорта на различни видове материал. За да се увеличи още повече пестенето на гориво и продуктивността, се използват последните технологии в смазването на трансмисията и регулирането на маслото.

Датчик на обтекаемостта Sentry 6140 от „Tee-Jet Technologies“ позволява да се идентифицира ниските или високи стойностни условия за единичните дюзи при течността за пръскане. Щом се открие проблем, датчикът включва червено LED прозорче на дисплея си, което дава възможност за бърз преглед и поправка.

Той идентифицира включени, частично включени, несъответстващи или липсващи наконечници за пръскане. По този начин се усилва продуктивността, сигурността и ефективността на пръскането на нивите. Целият публикуван списък с победителите от 2013 година, ще може да намерите онлайн тук www.asabe.org.

Dona Petkova

Дона Петкова

Превод от английски: Дона Петкова

Стажант-преводач в Agronovinite.com

Споделете.

Коментирайте

Close