Kinto

Целебните био фрешове на Виктория Мутафис

0

Когато Виктория Мутафис ражда второто си дете и започва активно да се интересува от здравословните свойства на храната, и през ум не й минава, че един ден ще превърне тази идея в свой малък бизнес. „Докато бях в отпуск по майчинство четях много по тези въпроси. Постепенно за мен и семейството ми стана много важно откъде идва храната, която внасяме в къщи. Търсейки качествени продукти за нас и децата ни, се запознах с това що е то джусинг“, разказва Виктория, която днес управлява два фреш бара в София за свежи сокове и смутита от био плодове и зеленчуци.

Джусинг е популярният хранителен режим на британския експерт по хранене Джейсън Вейл, подходящ за детоксикация на организма. Диетата на Вейл включва сокове от свежи плодове и зеленчуци, а идеята е чрез натуралната терапия тялото по естествен начин да се снабди с необходимите за предотвратяването на болести витамини и минерали.

Вейл смята, че много заболявания са причинени от токсините, които въвеждаме в организма си с нездравословната храна, цигарите, алкохола, външните замърсители и изкуствените вещества. Експертът вярва, че те може да се заместят с прясно извлечени плодови и зеленчукови сокове, чисти храни и вода и така да се постигне физическо и духовно здраве и жизненост.

Фреш Мутафис

Виктория Мутафис

Преди време Виктория Мутафис заминава за месец в САЩ и Канада и вижда, че в много заведения за хранене принципите на Вейл се прилагат като начин на живот. „Посетихме много места, където се сервират пресни сокове от биологично отгледани плодове и зеленчуци и си казахме: защо не направим това и в България?“.

Виктория е завършила маркетинг, работила е в туристическа фирма във Варна и София, а след това и няколко години в „Данон“. Малко след раждането на малкия си син Виктория започва да търси нови предизвикателства и умува с какво да се захване. Така се появява идеята за фреш баровете „Juicebox organic“.

Финансирането им става „на мускули“ – изцяло със собствени средства. Подкрепя я съпругът й Филип, който се занимава с компютърни технологии , системи за управление на бизнеса, fin-tech решения. „Той има опит в управлението на иновативни проекти, но също така има невероятно желание да пробва нови неща, съобразени с бъдещето, така както си го представя, и така както му се иска да бъде. Подкрепата от него ми е най-важна, защото непрекъснато ми дава съвети и идеи, стимулира ме да опитвам различни неща, да рискувам с нови. Ако не беше той, едва ли бих поела риска“, признава Виктория.

Преди две години тя открива първия фреш бар „JuiceBox organic“ на ул. „Екзарх Йосиф“ 31 в София. И тогава, и сега, не е сигурна дали не е било твърде рано. „Всичко беше трудно – стартирането на малък бизнес, новаторски и нишов в много голяма степен, създаването и развиването на търсене за такъв тип продукти, изпълнението на различни нормативни изисквания и разрешителни…

Най –голямо предизвикателство, обаче, остава осигуряването на био суровини, логистиката на сравнително малки количества бързо развалящи се скъпи продукти “, казва Виктория. 90% от плодовете и зеленчуците се доставят от български био ферми и сертифицирани производители от съседна Гърция, само ананасите и бананите идват отдалеч. „Не работим с това, което е на борсата и е най-евтино в момента. Приготвяме сокове и смутита по богати рецепти от максимално пресни плодове и зеленчуци и много съставки, нищо не се консервира. Продуктите ни са 100% веган, 100% сурови, със 100% биологично сертифицирани съставки. За приготвянето им не използваме добавени лед, вода или допълнително подслаждане. Всички суровини се съхраняват при определени условия, контролират се на всяка стъпка, работим с модерни машини“, казва Виктория.
Фреш Мутафис
Това е и най-успешното в практиката й – да е гъвкава и да работи със сезонни плодове и зеленчуци. Как успява да пробие с цените на био продуктите при такава голяма фреш конкуренция? Трудно. „Повече е хоби, отколкото бизнес, за съжаление. По-скоро сме ентусиасти, отколкото наистина бизнесмени, трябва време. Работим на принципа проба-грешка. Бизнесът с пресни биологични суровини е много труден“, казва Виктория. Много малка част от биомагазините реално предлагат пресни био плодове и зеленчуци. Дава пример и с фреш баровете, които изникват на всеки ъгъл:

„Те са с различна концепция и в голяма степен приличат на фаст фууд. Използват основно най-евтините в момента плодове от борсата, а произходът им и начинът, по който са произведени, това дали са обработени с коктейл от химикали, остава на заден план. Конвенционалните фреш барове започват да предлагат и други храни, които нямат общо с концепцията за здравословно хранене – вероятно, за да се направи по-богат асортимент и да се привлекат повече хора. Залага се на неща, които имат по-голяма трайност и не е нужно веднага да излязат от рафта. Ние не го правим, макар да е трудно – асортиментът ни е малък, но предлагаме чиста и качествена храна с доказан произход“.

Juicebox organic се опитват да намалят разходите, като затворят цикъла. В момента създават биологична градина между Троян и Севлиево, в която се отглеждат ябълки, орехи, лешници. На по-късен етап планират да засадят зеленчукова градина. И това им носи допълнителни трудности, защото са малко хората, които могат да помогнат с опит при биологично отглеждане на плодове и зеленчуци.
Затова засега в магазина им асортиментът е малък – подбрани неща, които човек да вземе на крак, храни с ясен произход, с качествени съставки, сурови ядки, барчета, крекери.

Друга възможност за развиване на бизнеса Виктория вижда в регулярните доставки до офиси – абонаменти за „витаминизация в офиса” един или повече пъти в седмицата. Вече работят с няколко фирми, предимно IT компании, на които доставят редовно био фрешове и смутита, плодове, здравословни сандвичи и други продукти от био магазина.

Преди година Мутафис откриват и втория си фреш бар – районът е с офиси, не е достатъчно развит, но въпреки това има силна конкуренция от търговци на конвенционални фрешове и предварително бутилирани смутита. „Предлагаме бутикови продукти, но държим да правим всичко без компромис. Дългосрочно е това, в което вярваме. Затова или правим нещата както трябва, или не ги правим изобщо“.

Статията е написана специално за LocalFood.bg

Споделете.

Коментирайте

Close