BASF Priaxor

Органичните храни пазят от рак, алергии и затлъстяване

0

Консумацията на биологични храни може да намали риска от алергични заболявания, прееклампсия (повишение на кръвното налягане и поява на белтък в урината при бременни жени), хипоспадия (вроден дефект на уретрата и пениса при новородени), неходжкинов лимфом (най-честата малигнена хемопатия), наднормено тегло и затлъстяване, съобщават в изследването си проф. Дж. Ева Рембялковска, д-р инж. Доминика Среведна-Тобер и д-р Марчин Барански от Университета по биологични науки във Варшава.

Органично произведените храни съдържат по-малко вредни вещества като остатъци от пестициди, кадмий, нитрати и нитрити и повече полезни съединения като полифеноли, в сравнение с конвенционалните култури. Органичните растителни сокове имат по-силен антимутагенен, защитен и антиканцерогенен ефект, в сравнение с традиционно произвежданите.

Заключенията на учените са, че редовната консумация на биологични храни има по-добро въздействие върху здравето от консумацията на конвенционална храна. Техните изследвания показват, че биологично отгледаните зеленчуци са с по-силен антимутагенен ефект от конвенционалните. Ягодите, цвеклото и естествено ферментиралите сокове възпрепятстват размножаването на раковите клетки. Листните органични зеленчуци имат по-силен защитен ефект върху тъканите, в сравнение с конвенционалните.

В органичните растителни храни се съдържат по-високи концентрации на полифеноли, които намаляват риска от хронични заболявания, включително сърдечно-съдови и невродегенеративни болести, както и от някои видове рак.

По-полезни за здравето са и органично произведените мляко и месо, показва изследването на проф. Рембялковска, д-р инж. Среведна-Тобер и д-р Барански. В биомесото и млякото има по-високи концентрации на желязо, витамин Е и каротеноиди. Биомлякото и месото съдържат с 50% повече Омега-3 мастни киселини (алфа линоленична киселина, ейкозапентанова киселина и докозахексанова киселина), както и по-високи концентрации на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини.

Половин литър биологично пълномаслено мляко (или еквивалентен прием на мазнини от други млечни продукти като масло и сирене) осигурява приблизително 16% (39 мг) от препоръчителния дневен прием на много дълговерижни Омега-3, докато конвенционалното мляко осигурява 11% (25 мг). Преминаването от конвенционални към органични мляко и месо повишава приема на Омега-3 мастни киселини, без да увеличава калориите и нежеланите наситени мазнини.

В органично произведеното месо има по-малко съдържание на миристинова киселина и палмитинова киселина, която е преобладаващата мастна киселина в класическото палмово масло. В биомлякото има със 74% по-малко йод и с 40 на сто повече конюгирана линолова киселина, която намалява риска от диабет, рак на гърдата, на простатата и на дебелото черво. Линоловата киселина предпазва от сърдечно-съдови заболявания, намалява телесното тегло и увеличава мускулната маса.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close